Video: priesters op de vuist in Geboortekerk in Bethlehem

In de Geboortekerk in Bethlehem, volgens gelovigen de geboorteplaats van Jezus, verloren honderden priesters vanmiddag even de boodschap van kerst uit het oog. Ze kregen ruzie bij het schoonmaken van de kerk en gingen elkaar met bezemstelen te lijf.

Een groep Armeens-orthodoxe en Grieks-orthodoxe priesters kreeg vanmiddag ruzie over de precieze grenzen die in de kerk lopen. Dat zit zo: de Geboortekerk in Bethlehem is verdeeld in drie delen en wordt beheerd door vertegenwoordigers van respectievelijk de Rooms-Katholieke, Armeens-orhodoxe en Grieks-orthodoxe kerk. De afgelopen jaren kregen de priesters vaker ruzie over waar de scheidslijnen in de kerk precies lopen.

Palestijnse politieagenten kwamen de kerk in toen ze over de gevechten hoorden en joegen de groepen met gummiknuppels uit elkaar. De reden van het schoonmaken van de kerk was overigens het orthodoxe kerstfeest, dat begin januari gevierd wordt.