Veel steun voor hulpverleners

Ruim 42.000 mensen hebben inmiddels een petitie ondertekend die oproept een eind te maken aan geweld tegen hulpverleners, zoals brandweerlieden, politieagenten en ambulancepersoneel. De petitie, een initiatief van de ideële reclameorganisatie Sire, kan sinds gisteren ondertekend worden op de website handenaf.nl.

Dit jaar was 59 procent van alle werknemers met een publieke taak slachtoffer van verbaal of fysiek geweld, blijkt uit onderzoek voor Binnenlandse Zaken. Het gaat dan niet alleen om hulpverleners, maar ook om bijvoorbeeld treinconducteurs, medewerkers van sociale diensten en deurwaarders. Overigens is het geweld de laatste jaren wel afgenomen. In 2007 was nog 66 procent slachtoffer. Het ministerie streeft naar een daling tot 51 procent.

Sire is de campagne kort voor de jaarwisseling begonnen, omdat er juist dan veel geweld plaatsvindt. Zo zijn vorig Oud en Nieuw zeven politieagenten gewond geraakt. Ook waren er 173 gevallen van geweld tegen ambulancepersoneel, brandweerlieden en agenten. Er werden 177 mensen gearresteerd voor zulk geweld. Daarmee verliep de afgelopen jaarwisseling trouwens wel beter dan die van 2009-2010. Toen waren er 303 gevallen van geweld tegen hulpverleners.

Naast de website heeft Sire televisie- en radiospotjes gemaakt, er verschijnen posters op straat en advertenties. Ze trekt in de campagne een parallel met hulpverleners in tijden van oorlog. Die zijn dan beschermd door de Conventie van Genève. De campagne werpt de vraag op waarom er in tijden van vrede geen respect is voor hen.

Verdachten van geweld tegen hulpverleners kunnen binnenkort langer in voorarrest worden gehouden, zo heeft het kabinet vorige maand aangekondigd. Zij blijven dan in hechtenis tot er een snelrechtzitting is geweest. Nu worden zulke verdachten vaak nog vrijgelaten tot het moment van de rechtszitting. Ook is de strafeis van het Openbaar Ministerie bij geweld tegen ambtenaren sinds dit jaar twee keer zo hoog als normaal. Dit is een gevolg van afspraken uit het regeerakkoord.