Veel steun Astma Fonds

Nederlandse patiëntenverenigingen kregen vorig jaar 1,7 miljoen euro van farmaceutische bedrijven.

Farmaceutische bedrijven sponsorden vorig jaar Nederlandse patiëntenverenigingen met 1,7 miljoen euro. Het Astma Fonds kreeg het meest, ruim een kwart miljoen euro. Farmaceutisch bedrijf Sanofi gaf 315.000 euro en was de gulste gever. De cijfers zijn gisteren gepubliceerd door RTL Nieuws, in een kritisch getoonzet item. „Patiëntenverenigingen verdedigen de belangen van de patiënt. Door dit soort sponsoring zou het beeld kunnen ontstaan dat dat niet zo is”, zei hoogleraar epidemiologie Frits Rosendaal van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Het Astma Fonds verdedigt zich op zijn website: „Van ongewenste beïnvloeding is geen sprake.” Het fonds zegt „blij” te zijn met de steun, die slechts 1,5 procent van de inkomsten vormt. Veel meer geld krijgt het Fonds uit de jaarlijkse collecte (3,2 miljoen in 2010), nalatenschappen (2,4 miljoen) en van donateurs (5,9 miljoen). De sponsoring van patiëntenverenigingen zorgde enkele jaren geleden voor ophef, omdat sommige verenigingen politieke lobbyacties voerden om nieuwe geneesmiddelen door de verzekering vergoed te krijgen. De meeste in Nederland actieve grote farmaceutische bedrijven publiceren nu jaarlijks welke sponsorbedragen ze waarom aan welke patiëntenverenigingen geven, en wat de verlangde tegenprestatie is. (NRC)