Veel cafés in België failliet

Volgens horecabelangenorganisaties komt dat door het rookverbod.

Het rookverbod richt een „bloedbad” aan onder Belgische cafés. Dat stellen de horecabelangenorganisaties in België. Uit cijfers van handelsinformatiebureau Coface Services Belgium blijkt dat sinds 1 juli, de dag waarop het rookverbod voor cafés in België inging, 2.005 van de 24.220 cafés hun deuren hebben gesloten. Dat is 43 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Horeca Vlaanderen is „niet verrast” door het „dramatisch aantal faillissementen”, zo stelt zij. „Het is vijf na twaalf voor onze cafés.” De FedCaf, de federatie van cafés, waarschuwde al voordat het rookverbod werd ingevoerd dat dit „het nekschot” zou betekenen voor een groot deel van de Belgische cafés, en vraagt nu om afschaffing ervan.

De economische crisis wordt door de tegenstanders van het verbod voor het gemak niet genoemd. Al jaren neemt het aantal cafés in België af. Uit de nieuwste cijfers blijkt nergens dat de sluitingen direct te maken hebben met het rookverbod. In Nederland, waar het verbod sinds 2008 geldt, ging dit jaar 22 procent meer horecazaken failliet dan in 2010. De horecabranche stond al niet bekend als financieel gezond. Het Vlaamse dagblad De Tijd haalt een studie van het Federaal Planbureau van vorig jaar aan, waaruit bleek dat bijna een kwart van de horecabedrijven in België werkt met een negatief nettobedrijfskapitaal, een negatief eigen vermogen en een boekhoudkundig verlies. De studie was gebaseerd op de jaarrekeningen van 2007: lang voor het rookverbod. (NRC)