Van jubel-koortjes tot jakkerritme

CD pop

Transcenden-tal Man

Sonja van Hamel ***

Als helft van het popduo Bauer (1999-2006) was Sonja van Hamel de koningin van de zwoele mineurtonen. Bauer excelleerde in easy listening en sunshine pop, altijd met een eigenzinnig elektronisch randje en goed genoeg om het Metropole Orkest te inspireren tot een symfonische versie van hun ‘Melody of 2006’. Als soliste hanteert Van Hamel vergelijkbare uitgangspunten, met doorwrochte popsongs die de majeur-mineurovergang niet schuwen en een stem die klinkt alsof het altijd Kerstmis is. Op haar tweede album Transcendental Man krijgt ze hulp van producers J.B. Meijers (De Dijk) en Ken Stringfellow, veelzijdig muzikant bij onder andere R.E.M. Vooral de laatste duwt het serene geheel op enkele welkome momenten richting uptempo-pop, in de jubelkoortjes van ‘A virtuoso of unspecific anger’ en het opgeruimde jakkerritme van ‘The procrastinator’. Het is doordachte popmuziek die nergens ontspoort en die het karakter draagt van vriendelijke huiskamermuziek; de perfecte soundtrack voor Van Hamels live gefilmde Draw Clips van kartonnen landschappen en gedroomde gebeurtenissen die bij haar optredens geprojecteerd worden.

Jan Vollaard