uitgelicht

Film

Peter Pan (P. J. Hogan, 2003, VS/Engeland). Zoveelste verfilming van J.M. Barrie’s klassiek geworden verhaal over de jongen die niet groot wil worden. De regisseur van onder meer Muriel’s Wedding en My Best Friend’s Wedding maakte Wendy, gespeeld door de adembenemende ontdekking Rachel Hurd-Wood, de enige echte hoofdpersoon van het verhaal. Ook met Lynn Redgrave en Richard Briers en Jeremy Sumpter als Peter Pan. SBS6, 20.30-22.45u.

Phantom of the Opera (Joel Schumacher, 2004, VS). Bombastische verfilming van de vermaarde musical van Andrew Lloyd Webber over het door Gaston Leroux in 1910 gecreëerde spook. Schumachers regie benadrukt naar hartelust de kitscherige aspecten. Ook met Miranda Richardson, Minnie Driver en Gerard Butler als het Spook. Net5, 20.30-23.15u.

Festen (Thomas Vinterberg, 1998, Denemarken). Zelfmoord, overspel, incest en nog een aantal kleinere verschrikkingen komen uit de kast op de zestigste verjaardag van een Deense hoteleigenaar. Alom bejubeld en bekroond, voortreffelijk geacteerd familiedrama dat mede dankzij de wendbare digitale Dogma-cameraatjes verfrissend realistisch lijkt.Canvas, 20.40-22.25u.

Abeltje (Ben Sombogaart, 1998, Nederland). Succesfilm naar boek van Annie M.G. Schmidt over de enerverende avonturen van in warenhuislift weggevlogen jochie vertoont de vaart en montage van een videoclip. Met Frits Lambrechts als de mottenballenverkoper Tump, Victor Löw als Schraap en Annette Malherbe als Moeder Roef. Morgen, Ned.3, 09.00-10.40u.

Informatief

Frozen planet. Speciale Kerstmisaflevering met hoogtepunten uit deze natuurdocumentaireserie. Van de zomer in het Zuidpoolgebied, wanneer de vrouwelijke Adelie-pinguïns terugkeren, tot de winter op de Noordpool, waar de ijsbeerwelpjes onder de sneeuw het barre weer overleven. BBC 1, 20.00-21.00u

Laurel und Hardy. Stan Laurel en Oliver Hardy zijn het meest succesvolle komische duo uit de geschiedenis. Dankzij hun gevoel voor timing en controle over de zelf gecreëerde chaos – slagroomtaarten, uit elkaar vallende auto’s, instortende huizen – zijn hun films nog steeds onweerstaanbaar. In deze film veel onbekend materiaal en commentaar van familie, collega’s, vrienden en experts. Bijzonder is de onlangs opgedoken opname (in kleur) van Stan Laurel, enkele dagen voor zijn dood op 23 februari 1965 gemaakt. Arte, 20.15-21.45u.

Secrets d’histoire: Sissi impératrice: amour, gloire et tragédie. Documentaire over het leven van Elisabeth, echtgenote van haar neef Franz Joseph I, keizerin van Oostenrijk, koningin van Hongarije, Bohemen en Kroatië. Zij werd in haar tijd beschouwd als de mooiste prinses van Europa en was populair bij haar onderdanen, maar ze leed een ongelukkig leven. Tijdens een bezoek aan Zwitserland werd ze door een anarchist vermoord. Nederlandse ondertitels. TV5, 21.01-23.00u

Bobby Fischer against the world. Documentaire van Liz Garbus over het bizarre en tragische leven van de man die wereldkampioen schaken werd tijdens de Koude Oorlog, een tijd waarin die titel voorbehouden leek aan spelers uit de Sovjet-Unie. Tijdens zijn latere leven gooide Fischer zijn reputatie te grabbel door excentriek gedrag en politiek incorrecte uitspraken. Ned.2, 22.45-00.10u.

Amusement

Top 2000 à gogo. Oudgedienden Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis doen ook dit jaar tussen Kerst en Oud en Nieuw elke avond de presentatie van dit programma met clips van nummers uit de Top 2000. Ned.3, 19.30-20.25u.

Kung Fu Panda: secrets of the furious five. Korte animatiefilm van Raman Hui waarin Kung Fu Panda Po vertelt welke obstakels zijn kameraden van de Furious Five moesten overwinnen voor zij zich meesters in kungfu mochten noemen. SBS6, 20.00-20.30u.

Ali B op volle toeren. Vanavond gaat Ali B met bevriende rapper Hef op bezoek bij veteraan Rob de Nijs om te proberen van elkaars muziek een persoonlijke versie te maken. Ned.3, 20.25-21.10u.

Top Gear: India special. Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May gaan op handelsmissie naar India om de Britse economie een steuntje in de rug te geven. In drie oude Britse automobielen vertrekken ze voor een heroïsche reis door het subcontinent. De promotietoer verloopt niet geheel succesvol. BBC 2, 21.00-22.30u.