Tennisjaar was voor Djokovic

In de schaduw van DjokovicCanvas, 22.25 - 23.40 uur

Kim Clijsters blikt vandaag in 75 minuten terug op het tennisjaar 2011. De afgelopen twaalf maanden stonden slechts in het teken van één man: Novak Djokovic. De Serviër stond de voorbije jaren nadrukkelijk in de schaduw van Roger Federer en Rafael Nadal, maar zette op indrukwekkende een nieuwe standaard in het internationale tennis.

Djokovic won begin dit jaar de Australian Open en rekende in aanloop naar de Open Franse kampioenschappen op Roland Garros verschillende keren af met Federer en Nadal. Het tweetal werd opeens voorbijgestreefd door de razendsnelle tennisser, die vrijwel geen zwakke punten meer kende.

Alleen Federer wist hem op een superdag in de halve finales van Roland Garros in Parijs te verslaan en hem daarmee een van zijn weinige nederlagen van 2011 toe te brengen. Nadal was Federer dankbaar, schreef Roland Garros op zijn naam en bleef de nummer één.

Nadal wist na een reeks nederlagen tegen Djokovic dat een wisseling van de macht een kwestie van tijd was. Djokovic is niet alleen sneller dan Nadal, maar heeft als enige speler van het circuit geen vrees voor diens machtige met links geslagen forehand. Djokovic zette Nadal in finales op Wimbledon en de US Open op zijn plaats en veroverde de eerste plaats op de wereldranglijst. Clijsters kan er alleen maar van dromen dat haar laatste jaar van haar loopbaan zo verloopt als 2011 voor Djokovic.

Koen Greven