Te koop: het oude tapijt van bioscoop Tuschinski

Het versleten tapijt van Tuschinski is te koop in 34 delen. Een nieuw exemplaar uit India is onderweg.

Het haltapijt van de Amsterdamse bioscoop Tuschinski wordt verwijderd en verkocht. Het handgeknoopte, 130 vierkante meter grote vloerkleed wordt vervangen door een nieuw exemplaar met hetzelfde ontwerp.

Mensen kunnen sinds gisteren bieden op de 34 stukken van het tapijt. De afmetingen variëren van één vierkante meter tot het grootste deel, de kop van de adelaar, van drie bij tweeënhalve meter. De adelaar was een verwijzing naar de Poolse afkomst van de oprichter van het theater, Abraham Tuschinski.

Het is de vierde keer dat het tapijt wordt vervangen. De laatste keer was in 1984, naar hetzelfde ontwerp van Jaap Gidding uit 1921 en gemaakt in Marokko. Destijds werd er ongeveer elfduizend euro voor neergeteld.

Het huidige haltapijt heeft zijn helderheid verloren en vertoont op sommige plekken slijtage. Het tapijt hoort felle kleuren te hebben omdat er nauwelijks daglicht in de hal doordringt. Het nieuwe tapijt, gemaakt in India, heeft een oppervlakte van 152 m² en weegt 900 kilo, bijna zes kilo per m². (NRC)

Tot maandag 9 januari 12.00 uur kan iedereen een bod uitbrengen via www.tuschinskitapijtveiling.nl.