Syrië laat honderden gevangenen vrij, ‘maar verbergt er duizenden’

Waarnemers en vrijlatingen, of niet: de protesten en het geweld, zoals vandaag weer in Hama, gaan voorlopig door. Foto Reuters

De Syrische regering houdt duizenden gevangenen verborgen voor de waarnemers van de Arabische Liga. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) gezegd in een rapport. Het staatspersbureau SANA meldde vandaag dat 755 gevangenen zijn vrijgelaten, maar dat mensen ‘met bloed aan hun handen’ achter de tralies blijven.

De beschuldigingen van HRW werden eerder al geuit door leden van de Syrische oppositie. Die zeiden dat de gevangenen voor de aankomst van de waarnemers vlug naar militaire bases werden overgebracht waar waarnemers vooralsnog geen toegang toe hebben. Ooggetuigen verklaarden tevens dat de regering militairen identiteitskaarten van de politie en politieuniformen verschaft.

Syrische functionarissen hebben eerder gezegd dat de waarnemers van de Liga onbeperkt toegang krijgen tot probleemgebieden als de stad Homs. Militaire bases blijven echter verboden gebied.

“Syrië laat zich door niets tegenhouden om onafhankelijke waarneming van de opstand te ondermijnen”, aldus Sarah Lea Whitson van HRW. Volgens haar is het van groot belang dat de Arabische Liga duidelijke eisen stelt met betrekking tot de toegang tot gedetineerden. De Liga moet zich bovendien uitspreken als niet aan die eisen wordt voldaan.