Syrië trekt leger terug uit opstandige stad Homs

Video grab shows a Syrian tank driving through the city of Homs on December 26, 2011. Heavy gunfire killed 23 people in Syria's besieged city of Homs today as newly arriving Arab League observers were urged to head immediately to one of the country's most serious hot spots. Yesterday, the opposition Syrian National Council (SNC) said Homs was under siege and facing an "invasion" from some 4,000 troops deployed near the city that has become a focal point of the uprising against President Bashar al-Assad. AFP PHOTO
Video grab shows a Syrian tank driving through the city of Homs on December 26, 2011. Heavy gunfire killed 23 people in Syria's besieged city of Homs today as newly arriving Arab League observers were urged to head immediately to one of the country's most serious hot spots. Yesterday, the opposition Syrian National Council (SNC) said Homs was under siege and facing an "invasion" from some 4,000 troops deployed near the city that has become a focal point of the uprising against President Bashar al-Assad. AFP PHOTO AFP

Kort daarop kwamen waarnemers van de Arabische Liga aan. Het is de vraag of ze hun werk kunnen doen.

Na dagenlange aanvallen op oppositie-activisten heeft het Syrische leger gisteren een begin gemaakt met de terugtrekking van tanks uit de opstandige stad Homs kort voor waarnemers van de Arabische Liga er aankwamen. Dat hebben activisten en een Arabische functionaris gemeld. Sommige tanks zouden zijn verborgen. Twaalf Arabische waarnemers, onder wie het Soedanese hoofd van de missie, generaal Mohamed Ahmed Mustafa al-Dabi, gaan in Homs controleren of de autoriteiten een einde hebben gemaakt aan het geweld.

Oppositieactivisten meldden dat de zware bombardementen van Homs, de op twee na grootste stad van Syrië, van de afgelopen dagen gisterochtend vroeg ophielden. Alleen al maandag zijn daarbij volgens de oppositie in Homs 34 doden gevallen. Op filmpjes waren beelden te zien van verminkte lijken in het puin van een gebouw dat kennelijk met zware wapens was beschoten. Omdat er tot dusverre geen of nauwelijks buitenlandse waarnemers in Syrië werden toegelaten, is er geen onafhankelijke bevestiging van de cijfers.

De Arabische waarnemers, van wie er voorlopig in totaal 150 tot 200 naar Syrië komen, moeten erop toezien dat het regime zijn troepen uit de steden terugtrekt en in het algemeen een einde maakt aan het geweld tegen demonstranten en andere oppositie-activisten. De oppositie betwijfelt echter of de waarnemers daartoe in staat zullen zijn. De Syrische autoriteiten hebben bij herhaling verklaard dat de waarnemers overal mogen komen, behalve in militaire installaties. Het regime houdt vol vanaf het begin, half maart, dat het niet tegen demonstranten maar tegen extremistische groepen vecht die vanuit het buitenland worden gestuurd. Homs, dat 800.000 inwoners telt, is een van de belangrijkste centra van de opstand tegen president Bashar al-Assad. (AP, AFP, Reuters)