Subtopper uit Lemmer, kampioen in Oostenrijk

T erwijl de Nederlandse schaatsers zich dezer dagen in Heerenveen proberen te kwalificeren, is Bram Smallenbroek al zeker van deelname aan de EK in Boedapest (6, 7 en 8 januari) . De Lemster, in Nederland een subtopper op de middenafstanden, werd twee weken geleden Oostenrijks kampioen allround. „Heel bijzonder”, vertelt de 24-jarige schaatser van Team 1nP na een wedstrijdje in Thialf. „Ik ben voor het eerst in mijn carrière nationaal kampioen.”

Hoe wordt een Fries kampioen van Oostenrijk?

„In Nederland is de concurrentie heel groot. Om mee te doen aan internationale wedstrijden, was het een logische stap om naar het buitenland te gaan. Van tevoren bedenk je een plan om een heel andere weg in te slaan, met als eerste insteek om mezelf verder te ontwikkelen als schaatser. Oostenrijk bleek de beste keuze. Volgens de regels moet je daar een jaar wonen om voor dat land te mogen uitkomen. Dus heb ik sinds anderhalf jaar een huis in Innsbruck.”

Zo eenvoudig is het?

„Eigenlijk wel. Alleen heb ik de eerste drie wereldbekerwedstrijden van dit seizoen gemist door wat fouten van de Oostenrijkse bond en mezelf. Ik wist wat er nodig was, maar het managen van het hele proces vond ik zwaarder dan het schaatsen zelf. Ik ken mijn eigen niveau en het niveau van de Oostenrijkse schaatsers. Als ik goed trainde, moest het lukken. Daar heb ik altijd in geloofd. Maar je moet wel de juiste stappen nemen, en ook rekening houden met de belangen van Oostenrijk.”

Was het nog moeilijk om de titel te winnen?

„Alleen de omstandigheden waren zwaar. Het was de hele week aardig weer in Innsbruck, tot ik zaterdagochtend wakker werd en uit mijn raam keek. Volle bak sneeuw. Maar voor het resultaat maakte het niet uit om in de sneeuw te rijden, hoewel ik als echte glijder meer houd van snel ijs. Na de eerste dag had ik een voorsprong van zes punten op nummer twee, na vier afstanden was dat 10,5 punt.”

Dus debuteer je straks op het EK voor miljoenen tv-kijkers.

„Ja, dat is wel belangrijk. Ook voor mijn Nederlandse sponsor. Ik heb een goede ploeg nodig om mezelf te verbeteren en 1nP [met onder andere Ben Jongejan en trainer Johan de Wit] heeft de gok genomen om mij een kans te geven. Dat pakt goed uit.”

Zijn de Oostenrijkers blij met een EK-deelnemer uit Nederland?

„Gelukkig was mijn voorsprong bij het kampioenschap zo groot dat ik niet de plaats van iemand anders inneem. Vorig jaar hadden ze nog een behoorlijke stayer met Christian Pichler, maar die deed nu niet mee. Er komt wel jeugd aan, maar het gat is groot. Ze kunnen dus goed iemand gebruiken die de kar even trekt. En ze hebben deze situatie al eens meegemaakt met Marnix ten Kortenaar [tussen 1997 en 2005 vijf keer Oostenrijks allroundkampioen].”

Leeft de EK in Oostenrijk?

„Nou, ik heb er nog geen interview hoeven geven hoor. Ik besef zelf ook nog niet echt dat ik over anderhalve week een EK ga rijden. Dat zal wel komen als ik straks in Boedapest ben. Ik hoop dat ik me in de top zestien kan rijden.”

Maarten Scholten