Sluiting dreigt voor beroemde Parijse seksclub Les Chandelles

Het is een affaire die heel Parijs schrik aanjaagt, schreef het roddelblad VSD een tikje overdreven. Maar ook serieuze kranten besteden er ruim aandacht aan: Les Chandelles, misschien wel de bekendste libertaire club van Parijs, wordt met sluiting bedreigd. Misschien gebeurt dat deze week nog, zodat de exclusieve oudejaarsnacht zaterdag met Koninklijk Diner (kreeft en foie gras) en Nacht van de Prinsessen (inschrijfprijs 620 euro per koppel) niet kan doorgaan.

De symboliek kan haast niet groter: in het jaar dat de gedoodverfde volgende president van Frankrijk, Dominique Strauss-Kahn, zich politiek liet uitschakelen door een seksaffaire, wankelt ook het bekendste oord van de seksueel vrijgevochten hoofdstedelingen. DSK kwam er vroeger wel eens op bezoek, en werd dan aangekondigd als ‘de minister’.

Misschien moet de clientèle van Les Chandelles op zoek naar een andere club. De reden is een onderzoek van de politiebrigade die zich bezighoudt met prostitutie. Want wat blijkt: een deel van de (voornamelijk) jonge vrouwen die in het rode pluche van de club vreemde mannen verwennen, blijkt dat niet zomaar vrijwillig te doen, maar tegen betaling. Sterker nog: er is een heel netwerk georganiseerd, waar mannen een prostituee kunnen bestellen om zich zo als koppel aan te bieden bij de club. Een systeem dat zo oud is als de club zelf, maar waarover velen zich nu blijken te verbazen. De eigenaresse van de club zegt alvast van niets te weten. Dat moet ze ook, anders wordt de club per direct gesloten.

De Parijse politie is druk bezig met het ondervragen van vermoedelijke cliënten van het netwerk, onder wie een paar (ex)-profvoetballers. De prefect moet nu besluiten of en wanneer de club wordt gesloten.