SGP-leider: aftreden bisschop vanwege misbruik zou goed zijn

Het zou goed zijn als een bisschop aftreedt vanwege het seksueel misbruik in de katholieke kerk. “Dat laat zien hoe ernstig je iets neemt, en dat er dingen zijn gebeurd waarvoor je geen verantwoordelijkheid kunt nemen”, zegt SGP-leider Kees van der Staaij volgens het Nederlands Dagblad vanavond in het televisieprogramma Moraalridders.

Kees van der Staaij, hier in de Tweede Kamer, hoopt op een eigen beweging van de bisschoppen en wil geen ingreep van de politiek. Foto NRC / Roel Rozenburg

Het zou goed zijn als een bisschop aftreedt vanwege het seksueel misbruik in de katholieke kerk. “Dat laat zien hoe ernstig je iets neemt, en dat er dingen zijn gebeurd waarvoor je geen verantwoordelijkheid kunt nemen”, zegt SGP-leider Kees van der Staaij volgens het Nederlands Dagblad vanavond in het EO-televisieprogramma Moraalridders.

Het aftreden van een bisschop zou een ‘goed signaal’ zijn. Maar, benadrukt de politicus, het is niet aan de politiek ‘of aan Kees van der Staaij’ om te bepalen of zulks moet gebeuren.

De commissie-Deetman presenteerde twee weken geleden zijn onderzoek naar het seksueel misbruik binnen de katholieke kerk. Onder meer werd geconcludeerd dat het misbruik bekend was binnen de ordes en bisdommen. Premier Mark Rutte zei hierop dat hij het liefst ziet dat priesters die zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik alsnog worden vervolgd. Het kabinet laat onderzoeken of dit kan, maar Europese afspraken over verjaring staan mogelijk in de weg.

Advocaat Jan Boone zag in het rapport aanleiding aangifte te doen tegen het bisdom Rotterdam. Het bisdom is volgens hem een criminele organisatie die het misbruiken van kinderen faciliteerde.