Roltrap voor sloppenwijk in Medellín, Colombia

A girl runs next to a Colombian soldier during the inauguration of the escalators at Comuna 13 neighborhood in Medellin, Antioquia department, Colombia on December 26, 2011. The escalators are the first of their kind to be installed in a shantytown with high rates of urban violence. It is a system that will transform the mobility of the inhabitants of this district, replacing more than 350 concrete steps. The escalators are composed of six sections and will benefit 12 thousand users. AFP PHOTO / Raul ARBOLEDA
A girl runs next to a Colombian soldier during the inauguration of the escalators at Comuna 13 neighborhood in Medellin, Antioquia department, Colombia on December 26, 2011. The escalators are the first of their kind to be installed in a shantytown with high rates of urban violence. It is a system that will transform the mobility of the inhabitants of this district, replacing more than 350 concrete steps. The escalators are composed of six sections and will benefit 12 thousand users. AFP PHOTO / Raul ARBOLEDA AFP

In de Colombiaanse stad Medellín is een gigantische roltrap geopend die de sloppenwijk Comuna 13 verbindt met het centrum. De roltrap bestaat uit zes delen en stijgt 384 meter. Hij vervangt de betonnen trap die de bewoners van een van de armste wijken van Colombia vaak dagelijks moesten beklimmen. Nu zijn ze in zes minuten boven. De roltrap werkt de komende tijd nog maar drie uur per dag, maar dat moet de komende jaren worden uitgebreid. In Comuna 13 wonen circa 12.000 mensen. (BBC)