Rechter Egypte verbiedt testen maagdelijkheid

Een Egyptische civiele rechtbank heeft gisteren het leger bevolen te stoppen met ‘maagdelijkheidstesten’ bij gearresteerde vrouwen.

Samira Ibrahim (25), die in maart werd gearresteerd, had de zaak tegen het leger aangespannen. Ze werd na haar arrestatie aan zo’n test onderworpen en door een militaire rechtbank veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke celstraf voor het beledigen van autoriteiten, illegaal vergaderen en negeren van de avondklok.

Het hoofd van het militaire rechtssysteem, Adel Morsy, vindt de uitspraak „niet van toepassing” omdat er volgens hem „geen sprake” is van maagdelijkheidstesten. Amnesty International meldde in juni dat de testen volgens generaal-majoor Abdel Fattah al-Sisi gebruikt werden om beschuldigingen van verkrachting te voorkomen. De civiele rechtbank refereerde in haar uitspraak aan deze generaal-majoor en zei dat dit wees op een algemeen legerbevel, geen individuele actie.

Vorige week protesteerden duizenden vrouwen tegen de mishandeling van vrouwen door het leger. Beelden van soldaten die vrouwen over de grond sleepten en in elkaar trapten veroorzaakten grote verontwaardiging binnen en buiten Egypte. Hillary Clinton noemde de mishandeling een „schande voor de staat en zijn uniform”. De Verenigde Staten zijn met 1,3 miljard dollar de grootste donor van het Egyptische leger.

Ibrahim zegt dat ze „de eerste ronde” gewonnen heeft. Ze heeft ook een aanklacht ingediend tegen de luitenant die de test bij haar uitvoerde. Ibrahim was de enige die aanklacht deed tegen het leger naar aanleiding van de test.

Volgens Heba Morayef van Human Rights Watch is de uitspraak zeer belangrijk omdat het de eerste keer is dat een civiele rechtbank zich uitspreekt over misbruik door het leger. Toch is onduidelijk welk effect de uitspraak zal hebben, want het leger is officieel alleen gebonden aan de militaire rechtspraak. (AP, AFP, )