Rechtszaak tegen Hosni Mubarak na drie maanden hervat

Mubarak in zijn presidentiële paleis in december 2010. Foto Reuters / Amr Abdallah Dalsh

Het proces tegen de Egyptische ex-president Hosni Mubarak is vanochtend na drie maanden hervat. Mubarak staat in Kairo terecht voor betrokkenheid bij de dood van honderden betogers en corruptie.

Het proces tegen Mubarak werd eind oktober stilgelegd omdat advocaten van de tegenstanders van Mubarak eisten dat de voorzitter van de rechtbank, Ahmed Refaat, vervangen zou worden. Refaat besloot eerder dat er geen camera’s meer in de rechtszaal opgehangen mochten worden, wat betekent dat de getuigenissen tegen Mubarak niet rechtstreeks op televisie te volgen zijn. Het verzoek om Refaat te vervangen werd eerder deze maand echter afgewezen.

Als de 83-jarige Mubarak schuldig wordt bevonden kan hij de doodstraf krijgen, maar er zijn weinig waarnemers die daar serieus rekening mee houden. De procesdag van vandaag staat naar verwachting vooral in het teken van procedures. De aanklachten tegen Mubarak zullen volgens persbureau AFP niet centraal staan. Wel hopen zijn advocaten vandaag de naam van Mubarak te kunnen zuiveren. Het hoofd van zijn advocatenteam zei gisteren dat hij nieuwe documenten in handen heeft die zijn onschuld bewijzen.

Op de Egyptische televisie werden vanochtend beelden getoond van Mubarak op een brancard onder een groene deken. Hij werd met een helikopter naar Kairo gevlogen en vandaar met een ambulance naar de rechtszaal vervoerd. De voormalige president, die op 11 februari tot aftreden werd gedwongen, staat sinds april onder huisarrest in een ziekenhuis. Er gaan al maanden geruchten dat hij aan kanker leidt, hoewel zijn precieze gezondheidstoestand een mysterie blijft.