President Argentinië heeft kanker, maar goede kans op volledig herstel

Kirchner tijdens haar inauguratieceremonie eerder deze maand. Foto AFP / Alejandro Pagni

Bij de Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner is schildklierkanker geconstateerd. Dat maakte haar regering gisteravond in een verklaring bekend. Ze moet geopereerd worden, maar heeft een goede kans op volledig herstel.

De 58-jarige Kirchner zal volgende week al geopereerd worden, maar door de operatie wel tot eind januari uit de roulatie zijn. Volgens kankerspecialist Julio Moreno uit Buenos Aires moet de schildklier van Kirchner verwijderd worden, maar is de prognose voor herstel “zeer goed”. De kankercellen zijn namelijk niet uitgezaaid. “De kansen op herstel zijn 90 tot 98 procent”, aldus Moreno tegen persbureau Reuters. Vicepresident Amado Boudo neemt de taken van Kirchner de komende weken waar.

Kirchner werd in oktober op overtuigende wijze herkozen voor nieuwe termijn van vier jaar. De economie groeit acht tot negen procent per jaar en de rechtse oppositie is ongeorganiseerd. Wel valt haar beleid slecht bij zakenlieden en boeren die de vrije markt aanhangen, omdat Kirchner private pensioenfondsen heeft genationaliseerd, de uitvoerbelasting op soya heeft verhoogd en quota op tarwe en maïs heeft aangehouden. Deze maatregelen zouden buitenlandse investeringen ontmoedigen. Een groot deel van het electoraat profiteert echter van de royale sociale voorzieningen voor arme gezinnen en ouderen.

Argentinië werd vorig jaar opgeschrikt door de plotselinge dood van de man van Kirchner. De 60-jarige Néstor Kirchner was haar voorganger als president en hielp zijn land sinds zijn verkiezing in 2003 uit een hevige economische crisis. Néstor bleef tot op het laatste moment een belangrijke politieke mentor voor zijn vrouw. Hij overleed aan een hartaanval.