Poetin wil wel, maar weet niet met wélk oppositiefiguur hij moet praten

Een van de vele borden die zaterdag te zien waren bij de demonstraties tegen de huidige machthebbers, waarop onder meer wordt geageerd tegen censuur, corruptie en onrecht. AFP / Olga Maltseva

Vladimir Poetin wil best de dialoog met de Russische oppositie aangaan. “Maar ik weet niet met wie ik dan moet praten.”

De Russische premier sprak vanochtend met enkele journalisten, zo weet Reuters te melden. In een reactie op de grootse demonstraties tegen hem, president Dmitri Medvedev en de omstreden parlementsverkiezingen, zei hij:

“Die dialoog moet plaatsvinden. In welke vorm? Daar zal ik over nadenken. Zij zullen een soort van gemeenschappelijk platform moeten formeren… Met wie kunnen we praten? ”

Geen woord over voor blogger Navalny

Volgens Poetin zijn de demonstranten een mengeling van marginale liberalen, communisten en nationalisten. De premier draagt ze na dat zij er tot nu toe niet in slaagden een gemeenschappelijke lijst met eisen op tafel te leggen.

“Is er een gemeenschappelijk platform? Nee. We moeten praten met iedereen over hun beweringen, hun problemen, maar dat vergt tijd.”

Poetin weigerde in te gaan op de anti-corruptieblogger Alexei Navalny die tijdens betogingen een dag na de parlementsverkiezingen werd opgepakt. Vorige week kwam hij vrij en zaterdag stond hij als een van de vele oppositiefiguren op het podium.

Kans op terugtrekken Poetin lijkt klein

Poetin wil in maart meedoen aan de presidentsverkiezingen in Rusland. Maar naar schatting honderdduizend Russen gingen zaterdag de straat op voor de grootste protesten tegen de huidige machthebbers sinds de val van het communisme in 1991. De nadruk ligt op het verzet tegen zijn terugkeer als president. Maar die kans lijkt voorlopig klein.

Gisteren werd Vladislav Soerkov door Medvedev benoemd tot vice-premier. Met de komst van de partij-ideoloog van Verenigd Rusland, de partij van Poetin en Medvedev, is het Kremlin een heel conservatieve en fanatieke aanhanger van Poetin rijker, stelde NRC-dorrespondent in Moskou, Michel Krielaars:

“Vrijdag schoof Poetin ook al vicepremier, en oude bekende uit zijn KGB-tijd, Ivanov naar voren als kabinetschef. De premier verstevigde hiermee op beide fronten zijn positie. Het lijkt erop alsof Poetin niet zal toegeven aan de eisen van de oppositie.”

Reportage over de protesten van afgelopen weekend: