Oud-profvoetballer gewond bij arrestatie

Oud-speler van FC Utrecht Edu Nandlal zou op Kerstavond mishandeld zijn door agenten. De politie doet een intern onderzoek.

De Utrechtse politie doet nader onderzoek naar de hardhandige arrestatie van een gehandicapte ex-profvoetballer. Dit heeft burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) gisteren bekendgemaakt.

Edu Nandlal, in de jaren tachtig speler bij FC Utrecht en later gemeenteraadslid voor Leefbaar Utrecht, werd op Kerstavond aangehouden, vermoedelijk op verdenking van een inbraak. Daarbij viel hij uit het busje van zijn schoonmaakbedrijf. Nandlal, die gehandicapt is door een gedeeltelijke dwarslaesie, kon niet overeind komen. De agenten zouden hem daarna hebben geslagen en aan zijn haren omhoog hebben gesleept. Op het politiebureau zou Nandlal weer hardhandig zijn aangepakt en medisch verkeerd zijn behandeld.

De arrestatie heeft geleid tot woedende reacties. Vincent Oldenborg, fractievoorzitter van Leefbaar Utrecht en voormalig fractiegenoot van Nandlal, liet via Twitter weten „ziedend kwaad” te zijn. Nandlal dient een klacht in tegen de agenten, maar zei gisteren geen aangifte te zullen doen.

Nandlal kwam als voetballer onder meer uit voor FC Emmen, FC Utrecht en Vitesse. Zijn handicap liep hij op bij de crash van een SLM-vliegtuig bij Paramaribo in 1989, waarbij 176 inzittenden omkwamen.

Vorige week bleek uit onderzoek van RTL Nieuws dat in de afgelopen drie jaar 219 politiemensen zijn ontslagen wegens integriteitsschending. Daarnaast vertrokken 101 agenten vrijwillig na constatering van wangedrag. Nog eens 179 agenten kregen ‘een laatste waarschuwing’. (NRC)