opinext@nrc.nl

Doe-’t-zelf kassa om van gezeik af te zijn

Ongeduldig staan ze in de rij. Een sixpack Red Bull vordert tergend langzaam op de loopband richting kassa. Na een paar minuten wordt non-verbale irritatie scheldend kracht bijgezet. Zo vlak na het vredevolle kerstfeest kijkt de caissière verstoord in hun richting.

„Wat moet je nou k....bitch!”

Ze betalen en besluiten luid vloekend dat ze de volgende keer „om van het gezeik af te zijn” de doe-het-zelf kassa gebruiken.

Dan kun je je sociale vaardigheden tenminste thuis laten, zoals Christiaan Weijts bevreesd oppert (Vandaag, 27 december).

Anke van der Schaaf

Haarlem

Universiteitsbladen

Edwin van Sas vraagt zich af waarom we de universiteitsbladen überhaupt nodig hebben (Opinie, 22 december). Wat hij over het hoofd ziet: het onafhankelijke universiteitsblad is een zuiver Nederlands construct. In het buitenland betalen de universiteiten geen volbezet redactieteam waar ze inhoudelijk niets over te zeggen hebben. Dat neemt niet weg dat ik een onafhankelijk universiteitsblad wel een must vind: als bindmiddel. Een blad dat niet betrouwbaar informeert over het wel én het wee van de universiteit, schept wantrouwen en kan daardoor de hoofdfunctie van bindmiddel niet waarmaken.

Ivo Jongsma

Persvoorlichter TU Eindhoven