Meedoen en verder niets

Schaatser Lars Elgersma vertrok in het voorjaar naar Noorwegen.

In de ploeg van Peter Mueller veranderde hij van lichaam en van geest.

HEERENVEEN - Schaatsen,IJstadion Tialf, NK afstanden, 1000 meter heren seizoen 2011-2012 , 05-11-2011 Lars Elgersma
HEERENVEEN - Schaatsen,IJstadion Tialf, NK afstanden, 1000 meter heren seizoen 2011-2012 , 05-11-2011 Lars Elgersma Jan Kanning

Natuurlijk kent hij de vooroordelen, zegt Lars Elgersma in een Alkmaars restaurant, terwijl hij twijfelt over een wit of bruin broodje caprese. „Trainers zeiden altijd dat ik zo sterk was en technisch goed kon schaatsen. ‘Maar een slechte kop, niet trainbaar’, voegden ze er dan vaak gelijk aan toe. Terwijl dat volgens mij onzin is. Met Peter Mueller als trainer is het vanaf de eerste seconde vuurwerk. Ik ben blij dat ik naar Noorwegen ben getrokken. Deze situatie is voor mij a match made in heaven.”

In deze schaatsweek wilde Elgersma (28) zich op de 1.500 meter plaatsen voor de wereldbekerwedstrijden, maar hij werd gisteren vierde en greep net naast een ticket. Vanaf morgen zal hij bij het NK sprint proberen zich te plaatsen voor het WK sprint. In 2008 was hij boegbeeld van ‘de jongens van (trainer) Jan de Wit’, die met hun kleine ploeg APPM de gevestigde orde verrasten bij het NK sprint. Groot en sterk, plus een efficiënte slag. Wereldtop? Na NK-brons volgde nog een achtste plaats in de wereldbeker op de 1.000 meter, twee keer toptien bij WK sprint. Maar in 2010 mislukte de olympische kwalificatie net en vorig jaar bleek zijn niveau te stagneren. „In januari heb ik al voor mezelf besloten het anders te gaan aanpakken”, zegt Elgersma. „Er moest iets gebeuren.”

Een vriend van de schaatser legde contact met de Noorse CBA-ploeg van eigenaar Rolf Hauge en coach Peter Mueller, toen al op zoek naar uitbreiding rond de beoogde kopman Håvard Bøkko. „Dit leek me geweldig om te doen”, zegt Elgersma. „Hoe vaak krijg je de kans om te werken met een trainer met zo’n cv als Peter? Hij werkt compleet anders dan al mijn vorige trainers. Geen dag lijkt op de vorige, het gaat maar door, altijd leven in het moment. Natuurlijk zit er een planning achter. Maar je moet je volgens hem nooit of te nimmer laten weerhouden door bijgedachten over mogelijke problemen in de toekomst. Dat bestaat gewoon niet, dat bant hij uit. Onderweg, lekker bezig zijn, geen moeilijkheden. Ik vind dat prettig.”

In zijn Nederlandse jaren stond Elgersma, student technische bedrijfskunde, juist bekend als een denker op het ijs. Geen ‘killer’ op beslissende momenten. Hoe dat gaat bij de ongecompliceerde Mueller? „Je moet gewoon hard trainen, daar doet Peter niet moeilijk over. Wat hij de hele dag zegt: ‘Let me do the thinking, you do the skating’. En in wedstrijden moet je hard schaatsen, zo simpel is het. Coaches in Nederland denken voor hun schaatsers over alles na. Maar ze verlangen daarnaast dat je dat zelf ook doet. Volgens mij ontstaan zo conflicten waar je moeilijk doorheen komt.”

In mei ontmoette Elgersma voor het eerst zijn ploeggenoten Bøkko en zijn zus Hege, de Zweden Joel Eriksson en de inmiddels geblesseerd afgehaakte Daniel Friberg, de Fransman Alexis Contin, de Canadese Nicole Garrido en de Japanse allroundkampioen Shiho Ishizawa. „We kwamen aan op de nationale feestdag in Noorwegen. Rare gewaarwording, allemaal tierelantijnen. Liepen we met de hele ploeg door Oslo, gevolgd door een camera van de Noorse televisie. Vrouwen en mannen in klederdracht. ’s Avonds eten bij de familie van Rolf Hauge, eigenaar van de ploeg. Grote, lange tafel met typisch Noorse gerechten. Het was direct zo hartelijk, familiair, bijzonder.”

Ook trainen in Scandinavië beviel. „Ik had eigenlijk niets met natuur, ben een barbaar wat dat betreft. In mei en juni gingen we met z’n allen fietsen in Geilo, hartje Noorwegen. Kom je uren niemand tegen en sta je ineens voor een berg met sneeuw en ijs. Of we gingen hiken. Rugtasje om met eten en drinken en lopen maar. Vijf uur lang, kilometers bergop. Bankje, even wat snaaien. Dan besef je wat je allemaal doet. Met z’n allen door een waterstroom van vijftien meter breed, met stenen die je niet kan zien, over een wankel houten plankje. In Nederland is dat not done. Risico op blessures. In Noorwegen zijn ze niet zo benauwd over de veiligheidsnormen.”

Elgersma signaleert ook overeenkomsten met Nederland. „Qua politieke situatie, welvaart. De mainstream van de afgelopen vijftig jaar, sociaal-democratisch, heeft ook daar geleid tot een situatie die door een aantal mensen niet meer wordt geaccepteerd.”

Eind juli stond Elgersma in het Vikingskipet van Hamar voor het eerst op het ijs. Om alles en iedereen te verrassen door als sprinter uit te blinken in een race over liefst 25 ronden met massastart. „Ik train nu volgens de Peter-filosofie. ‘Nothing beats fitness’, zegt hij. Als je fit bent, kun je alles aan. Vroeger kon ik van de kaart zijn van zware krachttraining die ik deed. In Nederland is dat heilig. Peter maakt heel duidelijk de keuze om fitter te worden en minder kracht te doen. Ik heb daardoor een heel ander lichaam gekregen.”

Bij de NK afstanden begin november miste Elgersma op een haar na kwalificatie voor de eerste wereldbekerwedstrijden. „Deze week is voor mij heel belangrijk. Ik heb er alle vertrouwen in. Ik ga nu volledig uit van de Peter-gedachte: als je ergens aan meedoet, doe je ergens aan mee. Verder is er niets. En wat daarna komt, komt daarna.”