Kortkolom economie

Huurwaardeforfait wordt aangepast

Den Haag. De belasting op het bezit van een woning gaat komend jaar met bijna 10 procent omhoog. Aanleiding tot de verhoging van dit zogeheten huurwaardeforfait zijn de dalende huizenprijzen. Volgens het ministerie van Financiën, dat de tariefswijziging met andere fiscale veranderingen vorige week naar de Tweede Kamer stuurde, zullen de inkomsten voor de schatkist niet toenemen. Het forfait stijgt in 2012 van 0,55 naar 0,6 procent van de waarde van het huis. Dit bedrag moet bij het belastbaar inkomen worden opgeteld. Vorige week stelde het CDA voor om het forfait in stapjes te verlagen op het moment dat een woningbezitter zijn hypotheek substantieel aflost. (NRC)

Banken stallen steeds meer geld bij de ECB

Amsterdam. Voor de tweede dag op rij hebben banken voor een recordbedrag aan geld voor één dag geparkeerd bij de Europese Centrale Bank (ECB). Gisteren brachten banken voor iets meer dan 452 miljard euro onder bij de ECB. Maandag was dit nog bijna 412 miljard euro. Dat banken er massaal voor kiezen hun geld te stallen bij de ECB weerspiegelt het onderlinge wantrouwen van banken om elkaar geld te lenen. De toename komt een week nadat de ECB een liquiditeitsvoorziening met een looptijd van drie jaar verstrekte aan meer dan 500 banken. Banken maakten volgens de ECB ook gebruik van de leenfaciliteit van de bank. Er werd gisteren voor 6,2 miljard euro geleend. Dit zijn leningen voor een dag. (Novum)

Kendrion koopt branchegenoot in VS

Amsterdam. Kendrion, een Nederlandse producent van onder andere plastic auto-onderdelen, neemt de Amerikaanse branchegenoot FAS Controls over. Kendrion maakte vandaag bekend dat de overname contant wordt betaald op basis van een bestaande kredietlijn. Verdere financiële details zijn niet bekendgemaakt. Volgens Kendrion heeft FAS een jaaromzet van circa 35 miljoen dollar en ongeveer tweehonderd medewerkers in dienst. Het bedrijf zal na de aankoop onmiddellijk gaan bijdragen aan de winst per aandeel, meldt Kendrion. FAS Controls levert onder andere hoogwaardige elektromagnetische ventielen voor auto’s en vrachtwagen. FAS Controls wordt overgenomen om de activiteiten van Kendrions business unit Passenger Car Systems te versterken. De activiteiten in deze eenheid zijn de laatste jaren sterk gegroeid. Passenger Car Systems heeft vestigingen in Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk en China. (Novum)