Kortkolom buitenland

Protest tegen ultra-orthodoxe joden

Beit shemesh. Enkele duizenden mensen hebben gisteren in de Israëlische stad Beit Shemesh geprotesteerd tegen discriminatie van vrouwen door ultra-orthodoxe joden die hun strikte religieuze regels willen opleggen. Onder de betogers waren seculiere joden maar ook ultra-orthodoxen die zich verzetten tegen de „Talibaan” in hun gemeenschap. De betoging vormde de uitdrukking van publieke woede over de behandeling van een achtjarig meisje dat op weg naar school wordt beschimpt en bespuugd omdat ze zich „onzedelijk” zou kleden. President Peres sprak gisteren van een „test voor de hele natie” om de meerderheid te redden uit „de klauwen van een kleine minderheid”. (Reuters, AFP)

Dode bij aanval Israël op Gazastrook

Gaza. Zeker één Palestijn is gisteren gedood en twaalf hebben verwondingen opgelopen bij Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook. Het Israëlische leger meldde dat „jihadistische terroristen” doelwit waren. Volgens de Israëlische radio was het slachtoffer lid van de radicale groep Islamitische Jihad, maar deze ontkende dat. Islamitische Jihad neemt deel aan huidige pogingen tot een verzoening tussen de belangrijkste Palestijnse facties, met voorop president Abbas’ Al-Fatah, en Hamas, dat de Gazastrook bestuurt. (AFP)

Clinton bezorgd over democratie Hongarije

Boedapest. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft de Hongaarse premier Viktor Orbán een brief geschreven waarin ze haar bezorgdheid uitspreekt over de democratie in het land. Clinton schrijft dat het machtsevenwicht en de persvrijheid in gevaar zijn en heeft kritiek op een omstreden justitiehervorming. De conservatieve partij van Orbán heeft een tweederde meerderheid in het parlement. Ook de EU heeft haar bezorgdheid uitgesproken over een aantal recente wetswijzigingen. (AFP)

President Argentinië heeft kanker

Buenos Aires. Bij de president van Argentinië, Cristina Kirchner, is schildklierkanker vastgesteld. Volgens haar woordvoerder is het niet uitgezaaid. Ze zal op 4 januari geopereerd worden en neemt 20 dagen ziekteverlof. Vice-president Amado Boudou zal haar post tijdens deze periode overnemen. Schildklierkanker is goed geneesbaar; 95 procent van de mensen leeft nog ten minste 10 jaar na vaststelling. (AP, Reuters, AFP)

VS leveren moslima uit aan Bosnië

Sarajevo. De VS hebben gisteren een 38-jarige vrouw uitgeleverd aan Bosnië, waar ze wordt beschuldigd van massamoord op Bosnisch-Kroatische burgers. Het gaat om Rasema Handanovic, lid van een moslim legereenheid die op 16 april 1993 in het dorpje Trusina achttien burgers heeft vermoord. Handanovic zou zelf enkele mensen door het hoofd hebben geschoten. Vorige week werd een ander lid van die legereenheid door de VS uitgeleverd, de 39-jarige Edin Dzeko. (AP)

Ex-minister Iran tot cel veroordeeld

Teheran. De 80-jarige Iraanse ex-minister van Buitenlandse Zaken Ebrahim Yazdi is door een rechtbank in Teheran veroordeeld tot acht jaar celstraf wegens bedreiging van de nationale veiligheid. Zijn burgerrechten zijn voor vijf jaar opgeschort. Dat heeft zijn advocaat vandaag meegedeeld. Yazdi leidt de verboden liberale Vrijheidsbeweging. Yazdi is de laatste jaren herhaaldelijk gearresteerd en heeft maanden vastgezeten. In maart kwam hij vrij. (AFP)