Euro op laagste stand sinds januari - nervositeit over Italiaanse veiling

Een Occupy-demonstrant in kerstmankostuum bij het hoofdkantoor van de Europese Centrale Bank in Frankfurt.
Een Occupy-demonstrant in kerstmankostuum bij het hoofdkantoor van de Europese Centrale Bank in Frankfurt. Foto Reuters / Kai Pfaffenbach

De euro is vanmiddag tot de laagste koers in elf maanden gezakt, tot onder de 1,30 dollar. Beleggers kijken nerveus vooruit naar een veiling van tienjarig Italiaans staatspapier van morgen.

Aan het einde van de middag noteerde de Europese eenheidsmunt 1,2925 tegenover de dollar, een niveau dat sinds januari van dit jaar niet meer is gezien.

Eerder vandaag veilde de Italiaanse overheid kortlopende leningen met een looptijd van zes maanden en twee jaar. Die toonden een positief beeld: Italië haalde 10,7 miljard euro op met rendementen van zo’n drie procentpunten minder ten opzichte van eerdere veilingen. De sterk gedaalde rente zou erop kunnen wijzen dat de door de Italiaanse regering aangekondigde hervormings- en bezuinigingsmaatregelen effect hebben op het financiële vertrouwen.

De beurzen reageerden ook goed op het resultaat, maar de stemming sloeg om in de aanloop naar de veiling van morgen: dan hoopt Italië 8,5 miljard euro op te halen met tienjarige staatsobligaties. De rente daarop ligt momenteel maar een fractie onder de kritieke grens van zeven procent. Leningen met een langere looptijd zijn moeilijker te verkopen omdat investeerders bang zijn voor afwaarderingen van een of meer eurozonelanden met een hoge kredietwaardigheid.