Bekijk de hoogtepunten van de emotionele begrafenis van Kim Jong-il

Met een rondrit van zijn kist door de straten van Pyongyang begon vanochtend de uitvaart van Kim Jong-il. In totaal zal het twee dagen duren voordat alle plechtigheden achter de rug zijn. De kist van Kim reed vanochtend door de besneeuwde straten van de hoofdstad, die waren volgestroomd met rouwende Noord-Koreanen.

Buitenlandse delegaties waren niet uitgenodigd, in beeld waren dan ook vooral hevig rouwende Noord-Koreanen te zien. Volgens de Nederlandse journalist Bas Verbeek in Zuid-Korea wordt het lied ‘Zonder u geen moederland‘ veelvuldig afgespeeld dezer dagen. Hij schreef vanuit Korea eerder deze week over het geregisseerd aandoende rouwproces.

Twitter avatar basverbeek Bas Verbeek Mensen rennen de straat op als de lijkwagen langsrijdt, moeten tegengehouden worden. Net echt…

Verbeek deed via zijn twitteraccount verslag en zegt onder meer dat het niet zozeer gaat om ‘nep of echt’: “Het is een grote performance die hoort bij het dagelijkse echte leven daar.” Hieronder een aantal ‘hoogtepunten’ van de ceremonie: