‘Kabinet denkt over aanpak aftrek’ - Wilders dreigt met verkiezingen

Het kabinet denkt wel degelijk na over het versoberen van de hypotheekrenteaftrek. Dat meldt Elsevier vanmiddag op gezag van “diverse bronnen rond het kabinet-Rutte”. PVV-leider Wilders zegt in een reactie dat hij nieuwe verkiezingen wil bij versobering van de aftrek.

Verhagen, Rutte en Wilders bij de presentatie van het regeer- en gedoogakkoord vorig jaar. Foto NRC / Roel Rozenburg

Het kabinet denkt wel degelijk na over het versoberen van de hypotheekrenteaftrek. Dat meldt Elsevier vanmiddag op gezag van “diverse bronnen rond het kabinet-Rutte”. PVV-leider Wilders zegt in een reactie dat hij nieuwe verkiezingen wil bij versobering van de aftrek.

Volgens de bronnen van Elsevier denkt het kabinet niet na over het volledig afschaffen van de hypotheekrenteaftrek, maar over het “snoeien in de franje”. Zo zou het kabinet overwegen de aflossingsvrije hypotheek te schrappen en de hypotheekrente boven de 1 miljoen euro niet meer aftrekbaar te maken. Ter compensatie zou de ‘villataks’ geschrapt worden en zouden kapitaalverzekeringen voor het aflossen van een hypotheek niet meer vrijgesteld worden van 1,2 procent vermogensrendementheffing.

Als de maatregelen doorgaan, worden ze volgens Elsevier “van het ene op het andere moment” ingevoerd. PVV-leider Wilders, die mordicus tegen versobering van de hypotheekrenteaftrek is, liet vanmiddag direct weten dat hij nieuwe verkiezingen wil als het kabinet aan de aftrek tornt:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Denkt VVD/CDA toch aan versoberen hypotheekrenteaftrek/aflossingsvrije hypotheken? http://t.co/PbRaLf2O Onacceptabel dan maar verkiezingen!

Het hangt al een tijdje in de lucht dat het kabinet de hypotheekrenteaftrek bespreekbaar wil maken, zegt onze chef politiek Herman Staal. Toch verwacht hij niet dat Rutte de aftrek echt radicaal zal aanpakken:

“Rutte heeft zaterdag nog gezegd dat het aanpakken van de hypotheekrenteaftrek niet aan de orde is. Natuurlijk wordt er op ambtelijk niveau over scenario’s gedacht waarin de aftrek onder handen genomen wordt. Maar dat het kabinet op dit moment echt serieus overweegt om de hypotheekrenteaftrek te versoberen lijkt mij onwaarschijnlijk. Het zou wel kunnen dat het een rol gaat spelen bij onderhandelingen over nieuwe bezuinigingen.”

‘Wilders maakt van hypotheekrenteaftrek groter punt dan was verwacht’

Wilders slaat met zijn harde woorden over nieuwe verkiezingen wel heel duidelijk een piketpaaltje, aldus Staal:

“Hij maakt er een groter punt van dan menigeen had verwacht, dat is wel verrassend. Maar Wilders laat zijn beslissing om het kabinet wel of niet te vallen heus niet alleen afhangen van de hypotheekrenteaftrek. Hij neemt dan natuurlijk ook mee hoe de PVV er zelf voor staat en hoeveel macht hij na nieuwe verkiezingen kan verwerven. En Wilders kan ook makkelijk draaien en zeggen dat hij een compromis heeft moeten sluiten.”

Rutte zei afgelopen weekend in een interview met De Telegraaf dat geen van de coalitiepartijen, en ook de PVV niet, de hypotheekrenteaftrek “in het vizier hebben”. De premier prees de aftrek omdat deze de hoge belastingdruk corrigeert en bezitsvorming stimuleert. Rutte noemde het “een geweldig instrument”.