Juridisch duel over integriteit Ling

De strijd bij Ajax is vanmorgen voortgezet voor de Utrechtse rechter. Zakenman Tscheu La Ling als aanklager, Ajax-topman Steven ten Have als gedaagde.

En weer moest president-commissaris Steven ten Have van Ajax plaats nemen ter rechterzijde van de voorzieningenrechter: die van de gedaagde.

Eerder deze maand ging het om de controversiële benoeming van Louis van Gaal tot algemeen directeur voor de Haarlemse rechtbank. Nu is Ten Have aangeklaagd wegens smaad en laster. Heeft de president-commissaris van Ajax de oud-international en ondernemer Tscheu La Ling in verband gebracht met omkoping? Heeft Ten Have Ling, in diens hoedanigheid als clubeigenaar van AS Trencin, beschuldigd van het aanbieden van steekpenningen aan de voormalige Ajax-directie om een speler over te nemen?

Ling was de gedroomde algemeen directeur van commissaris Johan Cruijff, maar deze werd al in een vroeg stadium weggestemd door zijn vier medecommissarissen. Een goede uitleg voor de afwijzing bleef volgens Ling uit. Inmiddels voelt Ling „zijn eer en goede naam” aangetast door uitspraken die Ten Have tot tweemaal toe zou hebben gedaan in besloten kring.

Lings advocaat Jan Kabalt stelde dat de voorzitter van de raad van commissarissen, „niet de eerste de beste”, in twee instanties vorige maand zijn cliënt met omkoping in verband heeft gebracht. Het gaat om een supportersavond op 17 november en een ledenraadsvergadering op 20 november. Beide bijeenkomsten hadden als doel om de voorgenomen – omstreden – aanstelling van Louis van Gaal tot algemeen directeur toe te lichten. Sinds die voordracht is de raad van commissarissen in conflict met Johan Cruijff en is er sprake van een bestuurscrisis bij Ajax.

Lings advocaat haalde verklaringen van drie supporters aan die op de zogeheten ‘honkbijeenkomst’ aanwezig waren. Ten Have zou gezegd hebben dat omkoping in de Slowaakse competitie „schering en inslag” is. „Op zijn minst”, stelde Kabalt, „is de suggestie gewekt dat dat de grondslag was voor de afwijzing” van Ling als algemeen directeur van Ajax. Ten Have ging volgens Ling over de schreef met de toevoeging dat hij niet beschikte over bankafschriften om omkoping te bewijzen.

Ten Have had zijn informatie over de praktijken in de Slowaakse competitie uit openbare bronnen die volgens Lings advocaat vijf jaar oud zijn. De Duitse, Turkse en Italiaanse competities komen er in dat overzicht slechter van af. Waarom dan, vroeg advocaat Kabalt, zijn Louis van Gaal (oud-coach Bayern München), Guus Hiddink (oud-bondscoach Turkije), en oud AC Milan-speler Marco van Basten „met zijn relatie met Berlusconi” wel geschikt bevonden als kandidaat directeuren?

Daarnaast hebben vijf aanwezigen bij de ledenraadsvergadering van 20 november, te weten Johan Cruijff, Sjaak Swart, Peter Boeve, Keje Molenaar en Dick Schoenaker, verklaard dat Ten Have die avond Ling expliciet heeft beschuldigd van het aanbieden van steekpenningen aan een oud-directeur van Ajax.

Volgens Kabalt hebben de beweringen van Ten Have (hoogleraar aan de Vrije Universiteit en commissaris van ABN AMRO) grote impact. Ze zijn „één op één in Wikipedia overgenomen”. Hij eist rectificatie en schadevergoeding voor het „geschonden blazoen” van zijn cliënt. Ling wordt er „door diverse zakenrelaties op aangesproken.”

Ten Haves advocaat Stefan Kalff stelt dat tijdens de supportersbijeenkomst veel uit de zaal werd geroepen. Toen is, volgens de lezing van Ten Have en de ook aanwezige commissaris Paul Römer, gevraagd: heeft Ling met omkoping te maken? Advocaat Kalff: „Ten Have zei toen ‘nee, daar zijn geen bewijzen voor. Om dat te bewijzen heb je bankafschriften nodig’.” Dat is ontkrachtend, niet bevestigend.”.

De uitlatingen van Ten Have op de ledenraadsvergadering beperkten zich tot de term „aanwijzingen” die „vertrouwelijk” waren. Ten Have had gezegd dat Ling voorstellen aan een Ajax-directeur had gedaan over een spelerstransfer die „moreel, ethisch en juridisch” in strijd waren met de functie van deze werknemer.

De „aanwijzingen” komen uit een „serieus te nemen” bron binnen de top van Ajax. „Dat is niet de terreinknecht.” Uitspraak over twee weken, tenzij partijen eerder tot een schikking komen.