Japan laat uitvoer wapens weer toe

De Japanse regering heeft gisteren haar strenge regels voor de productie en uitvoer van wapens versoepeld. Japanse bedrijven zullen voortaan mogen meedoen aan de ontwikkeling en productie van wapens met bedrijven uit de Verenigde Staten en de landen van de Europese Unie. Ook kunnen Japanse ondernemingen wapens uitvoeren mits die bedoeld zijn voor militaire missies met een humanitair oogmerk zoals internationale vredesoperaties.

Op grond van regels uit 1967 was het Japanse bedrijven niet toegestaan wapens uit te voeren naar communistische landen. In 1976 volgde er zelfs een algeheel verbod op de export van wapens. Ook de ontwikkeling ervan met partners uit andere landen ging in de ban. Alleen voor de belangrijkste bondgenoot, de Verenigde Staten, die de veiligheid van Japan hielp garanderen, werd een uitzondering gemaakt.

De regels vloeiden voort uit de pacifistische Japanse grondwet, die dateerde uit de periode na zijn nederlaag in 1945. Juist het Japanse militair-industrieel complex werd als een belangrijke factor achter de Japanse agressie uit de jaren '30 en '40 beschouwd.

Japanse wapenproducenten en ook bedrijven die onderdelen leveren klaagden al geruime tijd dat ze als gevolg van de beperkingen niet meer tegen concurrerende prijzen konden leveren. Dat resulteerde in hogere prijzen voor wapens voor de Japanse strijdkrachten. Japan kreeg daardoor op defensieterrein minder waar voor zijn geld dan mogelijk was, ook al is het Japanse defensiebudget, in geld uitgedrukt, het zesde ter wereld in omvang. In een tijd waarin de overheid kampt met een enorme schuld, begon dat steeds zwaarder te tellen.

Ook speelt mee dat Japan zich zorgen maakt over de snel stijgende defensie-uitgaven van China en de situatie in Noord-Korea, dat een nucleair programma heeft. Met het oog daarop heeft Japan onlangs besloten 42 F-35's van het Amerikaanse Lockheed te kopen. De nieuwe regels stellen een bedrijf als Mitsubishi Heavy in staat mee te doen aan de ontwikkeling en de productie hiervan. Met deze order is een bedrag van 5,4 miljard euro gemoeid. (AP, Reuters, BBC)