Itaú uit Brazilië is een bank om in de gaten te houden

De Braziliaanse bank Itaú Unibanco noemt zichzelf „de mondiale Latijns-Amerikaanse bank”. Hoewel het nog niet zo ver is, zou dat in het komend jaar wel eens kunnen veranderen. De solide financiële positie van Itaú, zijn robuuste marktwaarde, zijn enorme ambities en een overvloed aan mogelijkheden – dankzij de gemiste kansen van zijn mondiale concurrenten – zorgen ervoor dat dit de bank is om in 2012 in de gaten te houden.

Nu veel Amerikaanse en Europese kredietverstrekkers moeite hebben om zich te ontworstelen aan de problemen van de crisis, zal Itaú zijn winst dit jaar en volgend jaar met minstens 10 procent zien stijgen, terwijl het rendement op de aandelen groter zal zijn dan 20 procent, aldus schattingen van JP Morgan.

Hoewel de grootste bank van Brazilië nog geen bekende naam is op Wall Street, is haar aantrekkingskracht beleggers niet ontgaan. Zij waarderen het door Roberto Setúbal geleide concern op bijna 2,2 maal de boekwaarde (bezittingen minus schulden).

Als gevolg daarvan is de marktwaarde van Itaú inmiddels de 80 miljard dollar gepasseerd, waardoor de bank 50 procent groter is dan Bank of America, en groter dan Goldman Sachs en Morgan Stanley tezamen. Daardoor heeft Itaú voldoende geld in kas om in de hele wereld op zoek te gaan naar mogelijke overnames.

Zuid-Amerika, waar Itaú zijn aanwezigheid heeft versterkt, komt voorlopig nog op de eerste plaats. Daar zijn niet altijd makkelijk koopjes te vinden, vooral niet op sneller groeiende markten als Colombia, waar het Spaanse Santander onlangs nog belangen heeft afgestoten. Maar stappen van de Europese toezichthouders om banken als Santander en zijn concurrent BBVA te dwingen hun kapitaalpositie te schragen, zullen in de hele regio tot het afstoten van belangen leiden. Bovendien heeft Santander de bereidheid getoond om bezittingen in te ruilen voor aandelenkapitaal. Een klein belang in de snelgroeiende firma Itaú zou een aantrekkelijke optie kunnen zijn.

Het is niet duidelijk waar de bredere mondiale ambities van Itaú liggen. Toen Merrill Lynch tijdens de crisis geld aan het binnenhalen was – en zichzelf nog niet aan Bank of America had verkocht – had Itaú voorgesteld zijn Latijns-Amerikaanse activiteiten over te nemen. Als UBS of een andere firma zou overwegen zijn zakenbank te verkopen, zou Itaú zeker geïnteresseerd zijn.

Uiteraard bestaat de snelst groeiende sector van het mondiale bankwezen uit het faciliteren van de kapitaalstromen tussen de opkomende markten, met name Azië en Latijns-Amerika. Met een marktwaarde van 50 miljard dollar zou Standard Chartered een grote brok zijn om te verwerken. Maar met zijn hogere marktwaarde en uitgesproken ambities is Itaú een naam om in de gaten te houden nu veel mogelijke bieders uit beeld zijn.

Rob Cox

Vertaling Menno Grootveld