Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Israël slaat aanbod Palestijnen af voor hervatten vredesproces’

Woningen in aanbouw bij de Israëlische nederzetting Beitar Illit op de Westbank, 18 juli 2011. Foto AP / Dan Balilty

Een Palestijns aanbod om het vredesproces nieuw leven in te blazen door de eis van een bouwstop op de Westbank te laten vallen, is door Israël afgeslagen.

Dat meldt de Israëlische krant Ha’aretz op gezag van een anonieme Israëlische regeringsfunctionaris.

De Palestijnse leiders lieten met dit aanbod hun belangrijkste eis vallen voor de hervatting van vredesbesprekingen. In september liet de Israëlische premier Benjamin Netanyahu nog weten het vredesproces te herstarten zonder voorwaarden vooraf, terwijl de Palestijnse president Mahmoud Abbas een bouwstop als voorwaarde stelde.

In het afgewezen aanbod vroeg de Palestijnse Autoriteit Israël om de vrijlating van honderd gevangenen als teken van goede wil voordat het de voorwaarde van de bouwstop zou laten vallen. Het zou gaan om gevangen Palestijnen die voor het bereiken van de Oslo-akkoorden in 1993 vastgezet waren. Volgens Ha’aretz sloeg Israël het aanbod om twee redenen af: het is opnieuw een voorwaarde die gesteld wordt die een andere vervangt en daarnaast zou het voor Jeruzalem niet duidelijk genoeg zijn dat het vredesproces daadwerkelijk hervat wordt.

Het Palestijnse aanbod was naar verluidt het resultaat van hevige druk van het Midden-Oostenkwartet (de Verenigde Staten, de Europese Unie, Rusland en de Verenigde Naties) om voor 26 januari het vredesproces te hervatten. Op deze datum verlopen de drie maanden die het Kwartet Israël en de Palestijnen had gegeven om onder andere over grens- en veiligheidszaken te regelen.