Israël protesteert tegen segregatie van vrouwen

Gisteren gingen tienduizend mensen, op aanraden van president Shimon Peres, de straat op.

Inspanningen van ultraorthodoxe joden om mannen en vrouwen in het openbaar te scheiden en vrouwen en meisjes aan te spreken op „onzedelijke” kleding hebben de afgelopen dagen geleid tot protesten en tot geweld op straat in Israël.

De kwestie kwam de afgelopen dagen in het Israëlische nieuws door beelden van een achtjarig schoolmeisje in Beit Shemesh dat op weg naar school werd lastig gevallen door ultraorthodoxe mannen die haar een „hoer” noemden en op haar spuugden omdat haar kleding onvoldoende verhullend was. Zondag en maandag vielen ultraorthodoxen televisieploegen aan die het meisje, Naama Margolese, filmden. Maandag leidde ook de verwijdering door de politie van borden in Beit Shemesh, die mannen en vrouwen naar aparte kanten van de straat dirigeren, tot geweld.

Beit Shemesh huisvest een zich uitbreidende en radicaliserende ultraorthodoxe gemeenschap, die onder andere ook zedenpatrouilles de straat opstuurt om erop toe te zien dat vrouwen zich geheel bedekken en zich verre houden van mannen. De orthodoxe meisjesschool waar Naama Margolese naartoe gaat, ligt op de grens tussen ultraorthodoxe en orthodoxe wijken en is de ultraorthodoxen een doorn in het oog. Daarom vallen zij dagelijks schoolmeisjes lastig. (NRC)