Iran dreigt hard terug te slaan

Het Westen denkt aan nieuwe sancties maar Iran dreigt op zijn beurt de Straat van Hormuz voor olietransporten af te sluiten. Bluft Iran of is het daartoe echt bereid?

EDITORS' NOTE: Reuters and other foreign media are subject to Iranian restrictions on their ability to film or take pictures in Tehran. Military personnel place a flag on a submarine during the Velayat-90 war games by the Iranian navy in the Strait of Hormuz in southern Iran December 27, 2011. Iran threatened on Tuesday to stop the flow of oil through the Strait of Hormuz if foreign sanctions were imposed on its crude exports over its nuclear ambitions, a move that could trigger military conflict with economies dependent on Gulf oil. REUTERS/IIPA/Ali Mohammadi (IRAN - Tags: POLITICS MILITARY ENERGY TPX IMAGES OF THE DAY)
EDITORS' NOTE: Reuters and other foreign media are subject to Iranian restrictions on their ability to film or take pictures in Tehran. Military personnel place a flag on a submarine during the Velayat-90 war games by the Iranian navy in the Strait of Hormuz in southern Iran December 27, 2011. Iran threatened on Tuesday to stop the flow of oil through the Strait of Hormuz if foreign sanctions were imposed on its crude exports over its nuclear ambitions, a move that could trigger military conflict with economies dependent on Gulf oil. REUTERS/IIPA/Ali Mohammadi (IRAN - Tags: POLITICS MILITARY ENERGY TPX IMAGES OF THE DAY) REUTERS

De Iraanse vicepresident Mohammad-Reza Rahimi heeft gisteren gewaarschuwd dat als het Westen een olieboycot afkondigt tegen Iran, Teheran als tegenmaatregel de straat van Hormuz afsluit. Bijna 20 procent van alle verhandelde olie ter wereld wordt via deze smalle waterweg vervoerd. Maar als Iran dat dreigement uitvoert komt het land zelf in de problemen.

„Als ze [het Westen] sancties afkondigen tegen Iraanse olie-export, dan zal er geen druppel olie door de Straat van Hormuz komen”, zo zei Rahimi gisteren volgens het staatspersbureau IRNA. Het dreigement valt samen met een tiendaagse oefening van de Iraanse marine, onder andere in de Straat van Hormuz.

„Wij willen vriendschap en vrede”, zei Rahimi. „Maar het Westen houdt pas op ons te bedreigen als we ze een duidelijke les leren.”

Voor landen als Koeweit, Irak en de Verenigde Arabische Emiraten is de Straat van Hormuz de enige manier om olie naar de internationale wateren te krijgen. Maar dat geldt ook voor Iran dat al zijn havens aan de Golf heeft. Zelfs als het Westen een olieboycot tegen Iran zal afkondigen – iets waarover de Europese Unie over aan het nadenken is – dan is het onwaarschijnlijk dat Irans grootste klant, China, daarin zal volgen. Door de enige route af te sluiten zou Iran zichzelf dus in de vingers snijden, zeggen analisten.

Irans opperste leider, ayatollah Ali Khamenei, zei in oktober dat volgens Irans nieuwe militaire doctrine dreigementen met dreigementen zullen worden beantwoord. Voor de Iraanse leiders vormt het Europese overleg over een gecoördineerde boycot van Iraanse olie, een ernstig dreigement.

„Dit gaat natuurlijk niet echt gebeuren”, zei Ahmad Bahkshayesh Ardestani, een politieke wetenschapper die zich beschikbaar heeft gesteld als kandidaat voor het Iraanse parlement in verkiezingen in maart. „De Verenigde Staten dreigen onze Centrale Bank op de sanctielijst te plaatsen, ze zeggen dat onze olie niet meer mag worden gekocht, dus waarom mogen wij niet terugdreigen?”

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei vandaag in reactie op het Iraanse dreigement dat de Iraniërs de aandacht proberen af te leiden van waar het volgens de Amerikanen werkelijk om gaat: Irans controversiële nucleaire programma.

Irans hoogste admiraal, Habibollah Sayyari, zei dat het doel van de tiendaagse marineoefening is de buitenwereld op andere gedachten te brengen. „We voeren juist die manoeuvres uit die de dreigementen tegen ons kunnen verminderen”, zei hij vandaag tegen IRNA.

Iran heeft de afgelopen decennia al tientallen keren gedreigd de waterweg af te sluiten, maar doorgaans kwamen die dreigementen van minder belangrijke leiders. Maar buurlanden hebben ze serieus genomen en de afgelopen jaren een alternatieve pijpleiding gebouwd die olie over het Arabisch schiereiland naar de Indische Oceaan kan transporteren. De pijpleiding wordt deze maand in gebruik genomen en vormt dus een alternatief voor de Straat van Hormuz.

Daarnaast is de verwachting dat Saoedi-Arabië, dat ook havens aan de Rode Zee heeft, een eventuele vermindering van productie als gevolg van een conflict kan opvangen.