Incident in Arena pakt voor Ajax slecht uit

De gestaakte bekerwedstrijd tussen Ajax en AZ moet in zijn geheel en zonder publiek worden overgespeeld. De KNVB legt de schuld bij Ajax.

Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen wilde „een sterk signaal” geven. In zijn ogen draagt Ajax schuld aan het gestaakte bekerduel vorige week tegen AZ. Nadat de aanklager van de KNVB Ajax al een schikkingsvoorstel had gedaan van één voorwaardelijke thuiswedstrijd zonder publiek en een boete van 10.000 euro, wordt Ajax ook nog sportief gestraft. Het bestuur betaald voetbal besloot vanmorgen dat Ajax-AZ donderdag 19 januari om 14.30 uur zonder publiek in Amsterdam in zijn geheel wordt overgespeeld. AZ-doelman Estéban mag gewoon meedoen en het optreden van AZ-trainer Gertjan Verbeek blijft onbestraft.

Jeroen Slop, financieel directeur van Ajax, vindt dat de Amsterdamse club daarmee „zwaar wordt gestraft”. „Juridisch gezien hebben we beperkte middelen om wat tegen deze uitspraken te doen. Daarom zullen wij ons bij het schikkingsvoorstel en het besluit van het bestuur betaald voetbal, onder protest neerleggen”, aldus Slop in een verklaring. AZ komt morgen met een reactie.

Het duel tussen Ajax en AZ in de achtste finales van het bekertoernooi werd vorige week woensdag gestaakt nadat een supporter van de thuisclub Estéban had belaagd. De keeper van AZ deelde op zijn beurt een paar rake schoppen uit waarvoor hij een rode kaart kreeg van scheidsrechter Bas Nijhuis. AZ-trainer Verbeek haalde daarop zijn spelers van het veld.

De aanklager betaald voetbal seponeerde de rode kaart van Estéban en besloot AZ geen sanctie op te leggen voor het eigenhandige optreden van Verbeek. Ajax heeft een schikkingsvoorstel gekregen, omdat de club volgens de aanklager „niet alles in het werk heeft gesteld” om te voorkomen dat de fan het veld betrad.

Het bestuur betaald voetbal heeft naar eigen zeggen ook de schuldvraag mee laten wegen in het besluit om de wedstrijd over te laten spelen. Volgens Van Oostveen was het „onrechtvaardig” geweest om de wedstrijd vanaf de 37ste minuut uit te laten spelen. Dan was Ajax met een 1-0 voorsprong en een man meer in het veld aan het restant begonnen.

Van Oostveen is van mening dat Ajax blaam treft: „Er is iemand in het stadion met een stadionverbod, die dronken is. Die man roept meerdere keren iets over de keeper. Hij kan naar beneden lopen. Dat is al één stap te ver. Hij kan zich begeven op het invalidenterrein. Dat is twee stappen te ver. Hij kan zich begeven op het veld. Drie stappen te ver. En hij valt vervolgens de doelman aan. Vier stappen te ver.”

Het bestuur betaald voetbal wil een sterk signaal afgeven dat het de KNVB ernst is op te treden tegen supportersgeweld. Van Oostveen voelde er echter niets voor om Ajax uit het bekertoernooi te zetten. „Misschien was dat in een internationale competitie wel de consequentie geweest, maar dat willen wij niet. Voetbal is een feest en het moet een feest blijven”, stelde Van Oostveen, die nogmaals pleitte voor een verscherping van de voetbalwet.

Van Oostveen stuurt in navolging van Engeland aan op stadionverboden met een meldingsplicht. Als het aan hem ligt komt de belager van Estéban „nooit meer in een stadion”. „Ik zie dit als een zeer ernstig vergrijp. De zwaarste sanctie is voor mij nog niet zwaar genoeg.”

De winnaar van Ajax-AZ speelt op 1 februari thuis tegen GVVV. Op 22 januari staat het competitieduel AZ-Ajax op het programma.