Hevig ontdane Noord-Koreanen bewijzen Kim Jong-il de laatste eer

Hevige emoties onder de Noord-Koreanen in Pyongyang wanneer de kist aan hen voorbij komt. Foto Reuters

Tienduizenden Noord-Koreanen hebben vandaag de overleden leider Kim Jong-il de laatste eer bewezen, en evenzoveel zijn dat nog aan het doen. De kist met het lichaam van de grote leider wordt vanaf het herdenkingspaleis Kumsusan door de hoofdstad Pyongyang overgebracht naar het belangrijkste plein in de stad, het Kim Il-sung-plein. Hier hebben honderdduizenden Noord-Koreanen de afgelopen dagen al afscheid genomen.

Langs de besneeuwde wegen staan duizenden mensen. Ze huilen en snikken en stampen met hun voeten als de lijkwagen met de kist voorbijrijdt. De rouwstoet wordt begeleid door hoge partijleden en functionarissen van het leger. Eerder vandaag ging Kim Jong-un, de zoon van Jong-il en tevens zijn opvolger, voorop. Hij had het hoofd gebogen en zijn rechterarm geheven in saluut.

Militairen lopen achter de lijkwagen en staan opgesteld langs de kant van de weg. Soms moeten zij al te emotionele toeschouwers tegenhouden. De rechtstreekse beelden van de Noord-Koreaanse staatsomroep gaan gepaard met een constant gehuil en gekerm, regelmatig komen hevig ontdane Noord-Koreanen aan het woord.

De beelden van de begrafenis worden tevens begeleid door opzwepende militaire muziek. Voor het leger is een visueel grote rol weggelegd. Voorafgaand aan de rouwplechtigheid werden beelden getoond van raketten die worden afgevuurd en van de test met de langeafstandsraket in 2009, die Noord-Korea op strenge sancties kwam te staan.