In beeld

Het jaar van de demonstrant

In 2011 hervond de burger zijn stem. In de hele wereld uitten de afgelopen twaalf maanden mensen hun frustraties, wanhoop en hoop door de straat op te gaan en te protesteren. Een jaar dat begon met demonstraties naar aanleiding van een zelfverbranding in een klein arm dorpje in het zuiden van Tunesië eindigde met het veranderen van de status quo in de Arabische wereld en een groter democratisch en activistisch bewustzijn in de hele wereld. Van New York tot Deraa. Maar dit jaar bracht ook geweld en rellen in onder andere Londen, Rome en Athene en machtige overheidsapparaten die protesten gewelddadig de kop in wilden drukken. Een overzicht van de demonstrant, het gezicht van 2011. De selectie is gemaakt door NRC-beeldredacteur Robbert van Venetië.
Tijdens een demonstratie in de Tunesische hoofdstad Tunis houdt een man de nationale vlag omhoog. Duizenden demonstreerden tegen het regime van Zine El Abidine Ben Ali. Hij ontvluchtte op 14 januari het land en verblijft momenteel in Saoedi-Arabië.
Martin Bureau / AFP
Tunesische demonstranten botsen met oproerpolitie op 18 januari, vier dagen na het vertrek van president Ben Ali. De betogers eisten de ontmanteling van zijn regeringspartij die toen nog steeds aan de macht was.
Christophe Ena / AP
Een Egyptische vrouw kust een politieagent tijdens protesten in Kairo op 28 januari. Bij de rellen die volgden die dag raakten honderden mensen gewond en vielen tientallen doden in het hele land.
Lefteris Pitarakis / AP
Gevechten tussen aanhangers van president Hosni Mubarak en anti-regeringsdemonstranten op het Tahrir-plein op 2 februari, terwijl soldaten toekijken vanaf het Egyptische Museum.
Ben Curtis / AP
Demonstranten op het Tahrir-plein houden kaarsen vast rond een tank van het leger op 9 februari. Twee dagen later zou Mubarak zwichtten voor de massale demonstraties.
Emilio Morenatti / AP
De revolutie in Egypte werd bespoedigd door het gebruik van social media. Op deze foto zijn activistische bloggers aan het werk op het Tahrir-plein op 10 februari.
Patrick Baz / AFP
Een verpleegster in het Salmaniya ziekenhuis in de Bahreinse hoofdstad Manama gooit een foto van de premier Sheikh Khalifa Bin Salman Al Khalifa kapot. In het ziekenhuis kwamen de vele zwaargewonde demonstranten terecht die botsten met de veiligheidsdiensten in februari.
Caren Firouz / Reuters
Een bevrijde gevangene wordt gedragen door aanhangers van de Bahreinse oppositie. Op 23 februari liet het regime shi'itische activisten vrij die waren gearresteerd op verdenking van terroristische activiteiten. De regering in Manama schilderde de pro-democratiebetogers af als 'Iraanse agenten'.
AFP
Griekse demonstranten maakten gebruik van oliebommen en Molotov-cocktails om hun onvrede met de in het slop geraakte economie van Griekenland en de straffe bezuinigingsmaatregelen die Athene moest nemen van de Europese Unie.
Angelos Tzortzinis / AFP
Anti-regeringsdemonstranten in Benghazi hebben de oude Libische nationale vlag op hun gezicht geschilderd tijdens een betoging op 27 februari. In dit opstandelingenbolwerk werd de Libische Nationale Raad opgericht die het regime van Moammar Gaddafi verving.
Patrcick Baz / AFP
Jemenitische anti-regeringsdemonstranten in hoofdstad Sana'a op 1 maart dit jaar. Na maanden draaien tekende president Ali Abdullah Saleh in november een overeenkomst van de Arabische Liga waarin hij zijn macht afstond.
Muhammed Muheisen / AP
Een opstandeling in Benghazi reageert op 19 maart op de terugtrekking van de troepen van Gaddafi, die het opstandelingenbolwerk wilden omsingelden.
Goran Tomasevic / Reuters
Een Londense politieagent die met verf bekogeld werd tijdens bij een grote anti-bezuinigingsbetoging op 26 maart.
Dylan Martinez / Reuters
Grieken demonstreren voor het parlementsgebouw in Athene tegen de strenge bezuinigingsmaatregelen van het in schulden ondergedompelde Griekenland.
Aris Messinis / AFP
Door oproerpolitie gearresteerde demonstranten in de Georgische hoofdstad Tblisi. De politie zette eind maart traangas en rubberkogels in tegen de honderden betogers die het vertrek eisten van president Mikheil Saakashvili. Tegenstanders van de pro-westerse president betichten hem van machtswellust.
Irakli Gedenidze / Reuters
Een romantisch moment van een tweetal demonstranten die in het tentenkamp verblijven op het Puerta del Sol plein in Madrid. Zij en tienduizenden andere Spanjaarden betoogden hier tegen de aanpak van de economische crisis door de regering. Spanje kampt met een van de hoogste werkloosheidcijfers van Europa.
Susana Vera / Reuters
Demonstraties in Athene tegen de regering liepen op 15 juni uit op rellen.
Aris Messinis / AP
Rellen in Athene tijdens het begin van een 48 uur durende staking op 28 juni.
Aris Messinis / AP
Een politieagent blokkeert demonstranten die het centrale Puerta del Sol-plein in Madrid willen bezetten op 3 augustus uit protest tegen de regering. In zeven andere steden betuigden duizenden mensen hun solidariteit met de betogers op het plein.
Dani Pozo / AFP
Relschoppers in de buurt Peckham in Londen op 8 augustus. Vier dagen ervoor werd een 29-jarige man in de Britse hoofdstad door politieagenten doodgeschoten. Wat volgde was een week van rellen en plunderingen, niet alleen in Londen maar ook andere delen van Groot-Brittannië.
Dylan Martinez / Reuters
Een brand dichtbij Reeves Corner in het zuiden van Londen op 9 augustus. De rellen in de hoofdstad en zeker drie andere grote Britse steden waren de ergste sinds rassenrellen in de jaren '80.
Lewis Whyld / AP
Apostolos Polyzonis zette zich op 16 september voor de tweede keer in twee jaar in brand - of dit geïnspireerd was op de actie van Mohamed Bouazizi die de Jasmijnrevolutie in Tunesië inspireerde, is onduidelijk. Polyzonis protesteerde buiten een bankfiliaal in Thessaloniki tegen de Griekse overheid, de banken en de politieke partijen. Hij werd in het ziekenhuis opgenomen met niet-dodelijke verwondingen.
Nontas Stylianidi / AFP
Politieagenten arresteren leden van de Occupy Wall Street-beweging tijdens een protestmars op weg naar Zucotti Park op 12 oktober.
Bebeto Matthews / AP
Ook in Bogotá, de hoofdstad van Colombia, werd dit jaar gedemonstreerd. Hier gingen op 12 oktober duizenden studenten de straat op tegen onderwijshervormingen.
John Vizcaino / Reuters
Niet alleen demonstranten moesten het verduren tijdens de Occupy Wall Street-demonstraties in New York. Tegen de betogers werd soms schijnbaar onnodig hard opgetreden met bijvoorbeeld pepperspray. Hier tackelt een betoger een politieagent tijdens een protestmars.
Andrew Burton / AP
Op 15 oktober liep het Occupy-protest in Rome, onderdeel van een wereldwijde protestdag tegen bezuinigingen en hebzucht, uit de hand. Demonstranten gooiden ruiten van winkels in en staken auto's in brand.
Gregorio Borgia / AP
Britse elektriciens gingen op 9 november de straat op in Londen om loonsverhoging te eisen.
Matt Dunham / AP
Twee Occupy Wall Street-demonstranten komen de tijd door bij een bushalte bij Zucotti Park in New York.
Andrew Burton / Reuters
Maanden na het vertrek van Hosni Mubarak gingen duizenden Egyptenaren opnieuw massaal de straten van Kairo op. Zij eisen dat het leger, die het machtsvacuum vulde na het vertrek van de president, hun macht afdraagt aan een burgerregering. Op 16 december kwam het in de hoofdstad tot gewelddadige botsingen tussen demonstranten en veiligheidsdiensten.
Asmaa Waguih / Reuters
Ook Rusland ontkwam niet aan de demonstrant. Na de frauduleus verlopen parlementsverkiezingen vonden er deze maand massale demonstraties plaats tegen de partij van premier Vladimir Poetin. Op 24 december kwamen volgens sommige tellingen 40.000 mensen bijeen in Moskou. Anderen telden het dubbele.
Tatyana Makeyeva / Reuters