Griekse premier krijgt iets meer tijd

In een bescheiden succesje voor de Griekse premier Papademos is afgesproken de voor februari geplande verkiezingen vooruit te schuiven naar april. Dit biedt de premier iets meer kans het haperende hervormings- en bezuinigingsprogramma uit te voeren dat met IMF en EU is afgesproken.

Een datum voor de verkiezingen is er nog niet. Minister van Financiën Evangelos Venizelos van de socialistische partij Pasok sprak over eind mei, een woordvoerder van de conservatieve Nieuwe Democratie (ND) over medio april.

Het illustreert de aanhoudende politieke verdeeldheid waarmee premier Papademos, een technocraat, worstelt. Met de aankondiging door zijn nationale kabinet van een aantal bezuinigingsmaatregelen is hij erin geslaagd de overboeking van de beloofde 9 miljard veilig te stellen. Maar de onderhandelingen met de banken over afwaardering met vijftig procent van 100 miljard euro aan Griekse staatsobligaties stokken. Zij hadden vóór het eind van het jaar moeten zijn afgerond, maar dat lijkt onhaalbaar.

In januari beginnen dan de cruciale gesprekken met de trojka van Europese Unie, Europese Centrale bank en Internationaal Monetair Fonds over een nieuw hulppakket, van in totaal 130 miljard euro.

Maar Pasok en ND, die elkaar jarenlang de macht van elkaar hebben overgenomen maar nu noodgedwongen samen het kabinet-Papademos steunen, verschillen op veel punten van mening – al houdt ND, dat het beter doet in de peilingen, niet langer vast aan de eis van verkiezingen op 19 februari. Dat was de datum die in principe was afgesproken toen Papademos in november aantrad met zijn nationale kabinet.

Zelfs als alles gaat zoals afgesproken – en daar bestaat veel scepsis over – heeft Griekenland in 2012 een staatsschuld van bijna 150 procent van het bruto binnenlands product. „Het land verkeert in een vreselijke conditie”, zei minister Venizelos.