Gewoon Wij

Tom van der Borst was in Etten-Leur de eerste met een videocamera. Al snel filmde hij bruiloft en feestje hier, bedrijfsfilmpje daar in het dorp. Toen werd, zes jaar geleden, TV Oranje opgericht, het digitale tv-kanaal dat 24 uur per dag Nederlandstalige artiesten uitzendt. De bekende Nederlandse artiesten konden al die tijd nooit vullen, dacht Tom, dus hij nam maar eens een videootje op met het duo Corina en Angelique uit de buurt. Gewoon, naar een mooi stukje natuur, je zet ze naast een boom en laat maar zingen. Die clip kwam páts op TV Oranje.

TV Oranje heeft nu ruim 2 miljoen abonnees en Tom van der Borst kan van zijn muziekvideo’s leven. Zijn bedrijf heet Clipstudio. Dat staat ook op de twee bestelbusjes voor zijn huis. We zitten daar in de garage, die is omgebouwd tot montageruimte. Clipstudio heeft inmiddels een eigen kanaal op YouTube en een bestand van ruim 100 zingende Nederlanders. Namen als Jettie Pallettie, Johan Heeren, Belinda & José. Voor het duo Anita en Ed maakte Tom een dvd-box met de passende titel ‘Gewoon Wij’.

Een clip opnemen kan vanaf 550 euro, inclusief script en montage. Uit het scenario voor ‘Oh, Mon Amour’ van Mark Rijs:

„Spelers: Mark en een meisje en 2 jongens.

Liefst een meisje met lang haar dat kan wapperen in de wind.”

Waar het liedje over gaat, dat wordt ook in beeld gebracht, zegt Tom, dus als ze zingen: ‘Ze zat op zolder’, dan zit ze ook op zolder.

TV Oranje is vooral populair in Noord- en Zuid-Nederland. Midden-Nederland heeft meer met Sterren.nl, maar daar heeft Volendam een te dikke vinger in de pap, vinden de Limburgers, Brabanders en Friezen. Daar is het de hele dag Jan Smit en Nick en Simon. Ook Marco Borsato en Wolter Kroes zijn te beladen. Je hoeft in Brabant of Zeeland maar een bouwplaats te bezoeken of Radio Hollandio staat aan: net zo anti-Hilversum als TV Oranje.

Het Nederland dat de week voor Nieuwjaar níet naar de Hilversumse Top 2000 luistert bestaat uit „alle gewone, hardwerkende mensen”, volgens Tom. Pogingen me in hen te verplaatsen, wuift hij weg. „Ik denk dat ze helemaal niet zoveel denken.” Vaak stemmen ze niet eens. Je hoopt op een autootje, soms vakantie, en dat is het wel.

Ruim twee miljoen mensen met een hernieuwde honger naar het Nederlandse levenslied. Je kunt dat wegzetten als opkomend nationalisme, maar dat is het denk ik niet. „Als jij bijvoorbeeld zegt: Wat is dat voor kutmuziek waar jij van houdt? Dát is onrecht.”

Jij bent er eigenlijk voor de échte Henk en Ingrid, zeg ik.

Tom vraagt: „Henk en wie?”

Henk en Ingrid, zeg ik, van Wilders?

„Nooit van gehoord”, zegt Tom.