Gemeente stelt ultimatum aan Somalisch tentenkamp Ter Apel

De actievoerdende Somalische asielzoekers bij hun tentenkamp in Ter Apel. Foto YouTube / RTVNoord

De uitgeprocedeerde Somalische asielzoekers die actievoeren bij het aanmeldcentrum in Ter Apel krijgen tot morgen 14.00 uur de tijd hun tentenkamp op te ruimen. Als ze dan nog niet vertrokken zijn, grijpt de politie in.

Dat heeft de burgemeester van Vlagtwedde - waar ook Ter Apel onder valt - laten weten, meldt de NOS. Vanmiddag besloot de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) dat de Somaliërs voorlopig onderdak krijgen in afwachting van de behandeling van een nieuwe asielaanvraag.

Reportage van RTV-Noord bij het tentenkamp:

Een woordvoerder van de groep actievoerders liet echter weten dat de groep van rond de twintig Somaliërs niet ingaan op het aanbod. In plaats daarvan blijven ze in het tentenkamp dat ze bij het centrum hebben opgebouwd.

Volgens de demonstrerende Somaliërs is het aanbod van de IND slechts een schijnoplossing. Het aanbod geldt alleen voor de groep betogers en niet voor alle uitgeprocedeerde Somaliërs in Nederland. De vluchtelingen zeggen dat zij worden gedwongen op straat te leven en eisen permanente opvang, meldt persbureau Novum.

NOS-verslaggever Matthijs Holtrop ging gisteren langs bij het tentenkamp: