Geldboete Ajax, duel met AZ zonder publiek in geheel overgespeeld

Eén duel voorwaardelijk zonder publiek en 10.000 euro boete. Dat is de strafmaat die de aanklager betaald voetbal Ajax heeft voorgesteld nadat een supporter die reeds een stadionverbod had het veld kon betreden en vervolgens AZ-doelman Alvarado Esteban in de rug aanviel. De bekerwedstrijd wordt opnieuw gespeeld, zonder publiek.

Esteban en zijn ploeggenoten reageerden furieus op de rode kaart die scheidsrechter Bas Nijhuis aan de keeper gaf. Hierop haalde AZ-trainer Gertjan Verbeek zijn ploeg van het veld. Foto Reuters / Louis van der Vuurst

Eén duel voorwaardelijk zonder publiek en 10.000 euro boete. Dat is de strafmaat die de aanklager betaald voetbal Ajax heeft voorgesteld nadat een supporter, die reeds een stadionverbod had, het veld kon betreden en vervolgens AZ-doelman Alvarado Esteban in de rug aanviel. De bekerwedstrijd wordt opnieuw gespeeld, zonder publiek. De Alkmaarders ontlopen een straf voor het staken van die merkwaardig verlopen wedstrijd.

De aanklager vindt dat Ajax niet alles heeft gedaan om te voorkomen dat de supporter het veld betrad. De landskampioen had tot aanstaande maandag 12.00 uur de tijd om op het schikkingsvoorstel te reageren, maar gaf reeds te kennen akkoord te gaan:

“Wij vinden dat Ajax met deze uitspraken zwaar gestraft wordt. Juridisch gezien hebben we beperkte middelen om wat tegen deze uitspraken te doen. Daarom zullen wij ons bij het schikkingsvoorstel en het besluit van het bestuur betaald voetbal, onder protest neerleggen.” - Financieel directeur Jeroen Slop.

De geldboete mag voor de club geen probleem zijn en is een fractie van de miljoenen die de Amsterdamse club dit jaar alleen al binnenhaalde aan Champions League-deelname. De voorwaardelijke straf van één duel zonder publiek geldt twee jaar lang voor wedstrijden in de Eredivisie, de KNVB-beker en play-offs.

Het bestuur betaald voetbal van de KNVB kwam daarna met het besluit rondom de afloop van het gestaakte bekerduel. Ajax-AZ in de achtste finales van het toernooi wordt volledig overgespeeld. Toen het duel in de 37e minuut gestaakt werd stonden de Amsterdammers met 1-0 voor. Bij de reprise op donderdag 19 januari zal geen publiek worden toegelaten.

AZ verliet het veld vorige week woensdagavond na het incident waarbij de Ajax-supporter Wesley van W. de doelman van de Alkmaarders Esteban Alvarado in de rug aanviel. Eerder werd de rode kaart van de keeper al kwijtgescholden. Hij trapte na de charge van de 19-jarige Van W. in op de man.

Het incident waarom alles draait: