Gehuchtje aan het spoor

Residents (L) sit in front of houses as a couple rides a scooter along the railway track in downtown Hanoi December 27, 2011. The Kham Thien railway hamlet, a 200-meter (656-ft) stretch of residences along the railway track in center Hanoi, is one of most dangerous traffic problems in the country. Despite the many accidents and deaths every year and warnings from authorities, people continue to live and make their livelihoods near the track. REUTERS/Kham (VIETNAM - Tags: SOCIETY TRANSPORT)
Residents (L) sit in front of houses as a couple rides a scooter along the railway track in downtown Hanoi December 27, 2011. The Kham Thien railway hamlet, a 200-meter (656-ft) stretch of residences along the railway track in center Hanoi, is one of most dangerous traffic problems in the country. Despite the many accidents and deaths every year and warnings from authorities, people continue to live and make their livelihoods near the track. REUTERS/Kham (VIETNAM - Tags: SOCIETY TRANSPORT) REUTERS

Zoef. Niet moeilijk voor te stellen hoe dit straatje in het centrum van de Noord-Vietnamese stad Hanoi wordt opgeschud als er een trein voorbijraast.

Het gehucht van 200 meter huizen langs het spoor wordt dan ook de ‘The Kham Thien railway hamlet’ genoemd. De bewoners zijn het gewend en leven zo’n beetje op de rails. Daarmee is het de gevaarlijkste treinroute van het land. De Vietnamese overheid waarschuwt de inwoners van het gehucht geregeld om uit de buurt van het spoor te blijven.

Maar ja, waar kun je heen? Het duo op de scooter kijkt al angstvallig achterom: ‘Daar komt ie weer!’