Gedetineerde dood na incident met bewakers in gevangenis Maastricht

Een gedetineerde van het penitentiair psychiatrisch centrum Overmaze in Maastricht is op Tweede Kerstdag overleden. Justitie bevestigt de dood van de man, maar doet geen mededelingen over de precieze omstandigheden. De rijksrecherche onderzoekt de zaak. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft een melding gekregen van het sterfgeval.

Volgens De Telegraaf werd de gedetineerde tijdens een worsteling met bewaarders in de houdgreep genomen. Daarbij zou hij onvoldoende adem hebben gekregen. Justitie spreekt in elk geval tegen dat een ambulance te laat zou zijn gekomen. De gedetineerde overleed volgens een woordvoerder in het ziekenhuis.

Het aan de noordkant van Maastricht gelegen Overmaze was oorspronkelijk een normale gevangenis. Sinds december 2009 bestaat de inrichting uit een penitentiair psychiatrisch centrum en forensisch psychiatrisch centrum (tbs-kliniek).

Begin dit jaar pleegde een tbs’er zelfmoord in Overmaze. Hij was een week eerder opgepakt na een ontsnapping uit een andere tbs-kliniek, en het verwonden van twee agenten.

De Telegraaf maakt vanochtend melding van nog een recent zelfmoordgeval in de Maastrichtse inrichting. Bovendien zou een gedetineerde in Overmaze met kanker daarvoor niet de juiste behandeling hebben gekregen en uiteindelijk zijn overleden. Justitie zegt de laatste twee gevallen niet te kunnen bevestigen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg concludeerde in augustus van dit jaar nog dat de vijf penitentiair psychiatrische centra in Nederland voldoen aan de normen voor verantwoorde zorg. Alleen het bijhouden en de toegankelijkheid van patiëntendossiers lieten nog te wensen over.

Gisteren maakte de Arbeidsinspectie na onderzoek bekend dat gevangenispersoneel onvoldoende beschermd is tegen agressie van gedetineerden en bezoekers. De dienst vindt bovendien dat de werkdruk in de inrichtingen te hoog is.