Formatie kabinet Bosnië rond, klaar voor aanvraag EU-lidmaatschap

De leiders van Bosnische moslims, Serviërs en Kroaten hebben de formatie van een nieuw kabinet afgerond en een begroting goedgekeurd die het land moet behoeden voor een financiële ineenstorting.

Hiermee komt een einde aan het moeizame al veertien maanden durende politieke impasse, meldt persbureau Reuters. In oktober 2010 vonden de parlementsverkiezingen plaats.

De zes leiders van de grootste politieke partijen kwamen ook tot overeenstemming over een groot aantal wetten die Bosnië moeten klaarstomen om een aanvraag in te dienen voor lidmaatschap van de Europese Unie. De vandaag gesloten deal maakt het mogelijk om fondsen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds te ontvangen.

De internationale gemeenschap en Brussel riepen de afgelopen maanden Bosnische leiders herhaaldelijk op om de politieke te doorbreken en de pogingen om aan te sluiten bij de EU nieuw leven in te blazen. Sinds het einde van de burgeroorlog van 1992-1995, waar meer dan honderdduizenden mensen omkwamen, bestaat Bosnië uit twee delen - de Servische Republiek en Federatie van Bosnië en Herzegovina - die verenigd zijn door een centraal bestuur.