Floris Don

Amsterdam, 18 april 2009. Repetitie voor de opera Adam in ballingschap van De Nederlandse Opera. Het stuk zal op 5 juni zijn wereldpremiere beleven in Amsterdam. Reinbert DE REEUW (dirigent). Foto: Willem Sluyterman van Loo
Amsterdam, 18 april 2009. Repetitie voor de opera Adam in ballingschap van De Nederlandse Opera. Het stuk zal op 5 juni zijn wereldpremiere beleven in Amsterdam. Reinbert DE REEUW (dirigent). Foto: Willem Sluyterman van Loo

1. Reinbert de Leeuw. Hypergeconcentreerd gaf pianist De Leeuw tijdens het Holland Festival een perfecte lezing van het ironische (of juist heel mystieke?) pianowerk van Satie.

2. Willy Decker. De regisseur tekende bij de Ruhrtriennale voor een hypnotiserende Tristan und Isolde: mysterieus zwevende panelen in een fabriekshal.

3. Weinbergfestival. Elke poging om de onbekende Poolse componist Mieczyslaw Weinberg uit de schaduw van Sjostakovitsj te trekken verdient lof – zeker als zijn muziek zo intens wordt uitgevoerd als door het Danel Kwartet.

4. Grigory Sokolov. Hij blijft het best bewaarde geheim onder de meesterpianisten, met compromisloos spel dat je naar adem happend achterlaat.

5. Paul van Nevel. De koordirigent is ook meesterlijk programmeur, wat bleek uit een orentuitende selectie middeleeuwse muziek met het Nederlands Kamerkoor.