Ethiopië geeft Zweedse journalisten 11 jaar cel

Volgens de Ethiopische rechter hebben de journalisten de rebellenbeweging in Ogaden geholpen.

Twee Zweedse journalisten zijn gisteren door een Ethiopische rechtbank veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf. Het duo wordt ervan beschuldigd een rebellengroepering te hebben geholpen.

Verslaggever Martin Schibbye en fotograaf Johan Persson zouden Ethiopië illegaal zijn binnengekomen om vervolgens het Nationaal Bevrijdingsfront Ogaden (ONLF) te helpen en te promoten. Daarmee zouden ze terrorisme hebben bevorderd.

Het ONLF strijdt voor de onafhankelijkheid van Ogaden, een regio in het oosten van Ethiopië, grenzend aan Somalië. De journalisten zeiden met de rebellen te reizen om onderzoek te doen naar een oliehandelaar.

De uitspraak leidde tot woedende reacties in Zweden, waar de media de Ethiopische rechtbank verweten een politiek proces te voeren. De Europese Unie is ook bezorgd over de zaak en over de persvrijheid in Ethiopië.

Schibbye en Persson werden in juli gearresteerd nadat ze samen met ONLF-strijders Ethiopië binnenkwamen. Ze kunnen nu in hoger beroep gaan, maar verwacht wordt dat dit slechts voor uitstel van de straf kan zorgen. (Reuters)