...en de tegenvallers

L’Elisir d’Amore door Opera Zuid ossia hoe platte lol als een stoomwals Donizetti’s charme vermorzelt. (MS)

Don Giovanni van Mozart door De Nederlandse Opera. Een rare enscenering waarin de doodgeschoten titelheld na de pauze voortleeft, maar verder suf en saai. Het zal je eerste Don Giovanni zijn! (KJ)

De Vrek door Opera Trionfo. Een leuke locatie: de binnenplaats van de Amsterdamse Hermitage. Jammer alleen van het amateuristische acteerwerk, de flauwe humor, en de matige muziek van de vergeten componist Vassili Pasjkevitsj. (FD)

Het faillissement van The Hague Jazz op 1 november. Na jaren van financieel wanbeleid ging een artistiek mooi festival naar de haaien. Diverse musici maar ook leveranciers wachten nog op geld. (AK)

Ooit speelde My Morning Jacket spookachtige, aan Neil Young herinnerende rockliedjes. Bij een recent optreden in Amsterdam was alleen het rockaspect nog over; de beukende drummer dacht blijkbaar dat Paradiso een stadion was. (HC)

Wiz Khalifa: Rolling Papers. Speciaal voor zijn debuut bij een grote platenmaatschappij, versimpelde Wiz Khalifa zijn rapstijl. Zijn producers deden hun best commerciële wegwerpmuziek te maken. Een derderangs-Snoop Dogg. (SvS)

Lou Reed en Metallica: Lulu. Lou Reed neuzelt en Metallica dreint bij de mismatch van het jaar; een album dat wedijvert met Reeds Metal Machine Music als slechtste gitaarplaat ooit. (JV)