Dit jaar: 6.000 tweets en een dode Held

In de rubriek Jong schrijven jongeren over jongeren en media. Meer columns en reacties op het blog nrc.nl/jong.

Oder het motto ‘je kunt er nooit te vroeg mee beginnen’ wil ik vandaag het afgelopen jaar resumeren. Mijn 2011 was me namelijk het jaar wel. Het eerste hoogtepuntje was dat ik dit jaar de kans kreeg om mijn visie op het medialandschap te geven, gegoten in een column in deze krant. Dat is niet alles: in 2011 heb ik Hyves vaarwel gezegd (maar ik heb mijn profiel nog steeds, voor ‘je weet maar nooit’) en stapte ik over op Facebook. Een heel nieuwe wereld, waar ik niet eens meer kon krabbelen, kwekken of tikken, maar inmiddels ben ik eraan gewend. Twitter werd he-le-maal hot in 2011 en ik heb dit jaar zo’n 6.000 tweets het wereldwijde web opgestuurd. Dit was ook het jaar waarin ik te kampen kreeg met drie trojaanse paarden, maar ik heb ze weten te temmen, gelukkig. In 2011 kreeg ik mijn allereerste iPhone, en een aantal maanden later overleed mijn Held (Steve Jobs).

En oh, ik zou het bijna vergeten, ik werd dit jaar een dag gevolgd door een cameraploeg en een kleine twee weken later werd ik op de nationale televisie weggezet als een internetverslaafde. 2011 was ook het jaar waarin ik mijn eerste haatmails óóit ontving, maar ik kreeg ook genoeg spreekwoordelijke veren in mijn kont. Ik ontmoette dit jaar veel nieuwe mensen die ik alleen via internet kende en nee, dat waren geen pedo’s. Ook gaf ik mijn iPad aan mijn vader, die nu langzaamaan zijn weg vindt op het web. Spotify werd een van mijn grootste liefdes.

Ik kreeg de biografie van Steve Jobs op dode boom cadeau en met Kerstmis stonden we met de familie te Wii’en. Al met al een fantastisch online jaar en ik hoop dat 2012 nog mooier wordt. Ik wens jullie een gelukkig, mooi en twee-punt-nullig 2012.