Deze ringtones kunnen je leven redden in Afghanistan

Caption: In this Sunday, Dec. 11, 2011 photo, masked Pakistani Taliban militants take part in a training session in an area of Pakistan's tribal South Waziristan region along the Afghan border. Associated Press reporter, photographer and videographer Ishtiaq Mahsud spent six days with fighters from the Pakistani Taliban close to the Afghan border. His account of their travels through South Waziristan offers a glimpse into an area that the Pakistani military claimed had been brought under control following an army offensive two years ago. (AP Photo/Ishtiaq Mahsud)
Caption: In this Sunday, Dec. 11, 2011 photo, masked Pakistani Taliban militants take part in a training session in an area of Pakistan's tribal South Waziristan region along the Afghan border. Associated Press reporter, photographer and videographer Ishtiaq Mahsud spent six days with fighters from the Pakistani Taliban close to the Afghan border. His account of their travels through South Waziristan offers a glimpse into an area that the Pakistani military claimed had been brought under control following an army offensive two years ago. (AP Photo/Ishtiaq Mahsud) Pakistaanse Talibaan-strijders bij de Afghaanse grens, 11 december 2011. Foto AP / Ishtiaq Mahsud

Wie zich buiten de ‘veilige’ omgeving van de Afghaanse hoofdstad Kabul begeeft, doet er goed aan de ringtones van Nasratullah Niazai aan te schaffen. Die zorgen ervoor dat je niet in de problemen komt bij een ontmoeting met strijders van de Talibaan.

Voor het schamele geldbedrag van twee dollar kun je voorkomen dat de Talibaan, die mensen tegenhouden bij provisorische checkpoints- meestal een uurtje rijden van de stad- in het minst extreme geval je mobiele telefoon kapot maken.

De 22-jarige winkelier ontwikkelde, de door kinderen ingezongen, ringtones van ‘Talibaan-liedjes’. Een levensreddende investering, legt Niazai uit aan The Wall Street Journal.

De in het Engels vertaalde tekst van een van zijn ringtones, genaamd Doomsday:

Its Judgment Day for the Satan of the West
The evening is blazing, blazing
The sound of machine guns can be heard
The screaming of the murderous can be heard
(Fighters) are positioned and ready on the top of the mount
The evening is blazing, blazing

En Niazai verdient er goed aan. Regeringsfunctionarissen, beveiligers, studenten en tolken doen veel moeite om bij het verlaten van Kabul alle sporen van westerse sympathieën uit te wissen op hun mobiele telefoon. Sommigen wissen hun westerse of Indiase muziek op hun mobiel, andere hebben een tweede simkaart bij zich die zij in hun telefoon stoppen zodra ze Kabul verlaten. Hierdoor hoeven ze niet hun simkaart onder dwang op te eten, urenlang ondervraagd te worden of erger.

Beluister de ringtones van Niazai op de site van The Wall Street Journal.