De meest gelezen artikelen van 2011

TO GO WITH AFP STORY by ACIL TABBARA "Year-2011-Arab-politics-unrest" (FILES) Hundreds of thousands of anti-government demonstrators crowd Cairo's Tahrir square on February 8, 2011 in the largest protests since the start of a revolt against President Hosni Mubarak. AFP PHOTO/MOHAMMED ABED
TO GO WITH AFP STORY by ACIL TABBARA "Year-2011-Arab-politics-unrest" (FILES) Hundreds of thousands of anti-government demonstrators crowd Cairo's Tahrir square on February 8, 2011 in the largest protests since the start of a revolt against President Hosni Mubarak. AFP PHOTO/MOHAMMED ABED Een plein waar veel Nederlanders in 2010 nog niet van hadden gehoord: het Tahrir plein in hartje Kairo. Op deze foto uit februari staat het bomvol demonstranten die willen dat Mubarak vertrekt, wat hij enkele dagen later ook zou doen. Foto AFP / Mohammed Abed

Het afgelopen jaar ‘tumultueus’ noemen dekt nauwelijks de lading. De Arabische Lente was nog maar nauwelijks begonnen, of de zich opeenvolgende rampen in Japan dienden zich aan.

Drama trof ook Alphen aan den Rijn, Noorwegen, Luik en Pukkelpop. Een brand in Moerdijk zorgde voor grote problemen, een instorting in het stadion van FC Twente kostte twee levens, de dood van Amy Winehouse, Gaddafi, Osama Bin Laden en recentelijk Kim Jong-Il werden wereldnieuws. Breaking news, dat online voor ons nieuwe team - op 14 december 2011 bestond het vernieuwde nrc.nl precies een jaar - improviseren betekende.

Bij nrc.nl hebben we ons best gedaan het belangrijkste nieuws zo goed mogelijk te verslaan. Vaak met liveblogs, om onvoorspelbare gebeurtenissen van minuut tot minuut weer te geven. Dat het nieuws online op de voet werd gevolgd staat vast: de liveblogs zijn met afstand de meest gelezen artikelen van het afgelopen jaar.

Overzicht meest gelezen artikelen nrc.nl 2011

Bekijk voor de harde cijfers de lijstjes onderaan dit artikel.

Rampen in Japan

Het water spoelt over de dijken in de Japanse kuststad Miyako, op 11 maart dit jaar. Foto APHet water spoelt over de dijken in de Japanse kuststad Miyako, op 11 maart dit jaar. Foto AP

De onvoorstelbare ontwikkelingen in Japan trokken de aandacht. Toen er opnieuw explosies plaatsvonden in de nucleaire reactor van Fukushima, vier dagen na de verwoestende tsunami, startten wij een liveblog dat meer dan 270.000 keer werd bekeken. In totaal bezochten bijna 1,7 miljoen mensen onze liveblogs en artikelen over de aardbeving, tsunami en nucleaire ramp die Japan troffen. Van de tien best gelezen artikelen gaan er drie over Japan.

Arabische Lente

Ook de Arabische Lente zal met gemak de geschiedenisboeken halen. Op nrc.nl zijn vooral artikelen over Libië goed gelezen, net als stukken over de hevige protesten in Egypte. Het liveblog rond de gevangenneming en dood van Moammar Gaddafi haalde circa 113.500 pageviews. Ook het liveblog tegen het einde van februari, tijdens hevige luchtaanvallen van de NAVO, werd veel gelezen, met meer dan 100.000 bezoekers.

Kregen individuele artikelen over Japan de meeste bezoekers, de artikelen over Libië in totaliteit werden verreweg het meest gelezen het afgelopen jaar. In totaal werden die artikelen meer dan 4 miljoen keer bezocht.

Moammar Gaddafi

Een van de eerste foto's van de gedode Moammar Gaddafi, op 20 oktober. Foto ReutersEen van de eerste foto's van de gedode Moammar Gaddafi, op 20 oktober. Foto Reuters

De revolutie in Egypte ging met horten en stoten. Eind januari pakten Egyptenaren het momentum dat in Tunesië ontstond en eisten met duizenden tegelijk het vertrek van Mubarak. Een van de spannendste dagen in de Egyptische revolte was de vijfde, op 29 januari. Dat liveblog trok 112.000 pageviews. Alle artikelen over Egypte bij elkaar trokken bijna een miljoen pageviews.

Lees over de Arabische Lente vooral onze terugblikken per land:

De ‘eenzame wolven’ in Alphen, Noorwegen, Tuscon en Luik

Tristan van der V. schoot in april zes mensen dood. Tristan van der V. schoot in april zes mensen dood.

Verreweg het best gelezen artikel van het afgelopen jaar is een binnenlands onderwerp: Tristan van der V. en zijn dodelijke schietpartij in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn. Zes mensen kwamen om, alvorens Van der V. zichzelf om het leven bracht. Rond dat zaterdagse middaguur openden we het liveblog, dat in de loop van de dag – en tot ver daarna – door ruim 276.000 mensen werd gelezen. Een record voor 2011.

Ook andere ‘eenzame wolven’ zaaiden dood en verderf dit jaar. Lees daarover een terugblik van Steven de Jong, waarin hij vat probeert te krijgen op de eenlingen die in vredige, westerse maatschappijen dood en verderf zaaiden.

De aanslag op het Noorse eiland Utøya in juli. De aanslag op het Noorse eiland Utøya in juli.

Helemaal in het begin van 2011, op 8 januari, schoot Jared Lee Loughner in Tuscon, Arizona congreslid Gabrielle Giffords in het hoofd. Artikelen over Giffords werden zo’n 180.000 keer gelezen. In Noorwegen vielen op 22 juli 77 doden na de moordpartij in Oslo en op het eiland Utoya van Anders Behring Breivik. Het meest gelezen stuk over dat drama is een liveblog van de dag ná het drama, met meer dan 70.000 pageviews. Op 13 december was het raak in het Belgische Luik, waar zes doden vielen nadat Nordine Amrani met granaten gooide en een automatisch geweer ter hand nam. De artikelen over de aanslag in Luik werden zo’n 215.000 keer gelezen.

Sterfgevallen

De al genoemde Moammar Gaddafi vond na 42 jaar aan het hoofd van Libië te hebben gestaan gewelddadig de dood. Rustiger ging de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il. Op 19 december bereikte ons het bericht van zijn overlijden. Het artikel over zijn dood werd 21.570 keer gelezen.

Amy Winehouse in Paradiso op 9 februari 2007. Fotograaf Andreas Terlaak won een jaar later de Zilveren Camera in de categorie Kunst & Cultuur voor deze foto van de een na laatste keer dat ze op een Nederlands podium stond. Foto NRC / Andreas TerlaakAmy Winehouse in Paradiso op 9 februari 2007. Fotograaf Andreas Terlaak won een jaar later de Zilveren Camera in de categorie Kunst & Cultuur voor deze foto van de een na laatste keer dat ze op een Nederlands podium stond. Foto NRC / Andreas Terlaak

Ook veel gelezen werd het artikel over de plotselinge dood van zangeres Amy Winehouse. De flamboyante dame met de zwoele stem stierf met te veel alcohol in haar bloed. Het stuk over haar overlijden werd 84.027 keer aangeklikt.

Osama Bin Laden kijkt tv in zijn complex in het Pakistaanse Abbottabad. Het screenshot is op 7 mei vrijgegeven door het Amerikaanse leger. Foto Reuters / PentagonOsama Bin Laden kijkt tv in zijn complex in het Pakistaanse Abbottabad. Het screenshot is op 7 mei vrijgegeven door het Amerikaanse leger. Foto Reuters / Pentagon

De meestbesproken dode van 2011 is wellicht Osama Bin Laden. De leider van Al-Qaeda werd op 2 mei door elite-troepen van het Amerikaanse leger gedood in Pakistan. Het ochtendlijke artikel daarover werd 55.352 keer bekeken. Het daaropvolgende stuk over zijn merkwaardige zeemansgraf was zelfs goed voor 89.308 pageviews. Ook een stuk over de klopjacht op, en uiteindelijke vondst van, Bin Laden werd goed gelezen: 74.047 pageviews.

NU.nl heeft een mooi overzicht gemaakt met alle prominente overledenen van het afgelopen jaar. Bekijk dat overzicht hier.

Youp, Bas, Ernest, Gerrit, Louise, Marjolijn en Marc

Wie onze best gelezen columnist is, zal niet zo’n verrassing zijn. Youp wint die taart met kersen, marsepein en extra slagroom. Zijn column ‘Kerstbomen‘, over Mauro Manuel, behaalde 186.000 pageviews. Een absoluut record voor een column op nrc.nl en goed voor de derde plek in de best gelezen artikelen van het jaar. Iets dat we op de redactie zagen aankomen:

Twitter avatar pvdp Peter van der Ploeg Column @Youpvanthek gaat richting de 3000 tweets. Een record, als ik me niet vergis. http://t.co/2QpevREa

Het zouden ruim 6700 tweets vanaf de artikelpagina worden - inderdaad een record.

De best gelezen van Bas Heijne is geen column, maar een essay - opvallend, want het stuk is een dikke 4000 woorden. Wie zegt dat niemand lange stukken op internet leest?

De meest gelezen columns per nrc.nl-columnist:

De tien meest gelezen artikelen op nrc.nl van 2011

De meest bekeken foto’s: billen

De billen van de Braziliaanse Adriana Lima, tijdens de show van Victoria's Secret in november. Foto AFP De billen van de Braziliaanse Adriana Lima, tijdens de show van Victoria's Secret in november. Foto AFP

Een jaar van hard nieuws, ook in onze fotogalerijen in In Beeld. Toch is een echt kijk-onderwerp de absolute winnaar dit jaar: de show van Victoria’s Secret. Die foto’s werden ruim 30.000 keer bekeken. De nummer twee is een opvallende. Met Prinsjesdag hielden we voor het eerst een ‘live In Beeld’ bij. De dag werd niet alleen vastgelegd door professionele fotografen van NRC Handelsblad en van Reuters, maar ook door een van de technische ontwikkelaars van nrc.nl, Ivo van Doesburg. Ze stuurden gedurende de dag beeld door, met meer dan 28.000 pageviews als gevolg.

Een ruiter tijdens Prinsjesdag, 20 september. Foto Ivo van Doesburg / NRCEen ruiter tijdens Prinsjesdag, 20 september. Foto Ivo van Doesburg / NRC

De tien best bekeken In Beeld’s

De as en rook van Grimsvotn kleurt de IJslandse lucht. Foto Jon Gustafsson / APDe as en rook van Grimsvotn kleurt de IJslandse lucht. Foto Jon Gustafsson / AP

De tien best gelezen Beste van het Web van het jaar

Het kwartet 'Clásico's' tussen Barcelona en Real Madrid hield de gemoederen bezig. Bewijs daarvoor is het 137.067 bekeken artikel over de video met overtredingen van Real Madrid. Het kwartet 'Clásico's' tussen Barcelona en Real Madrid hield de gemoederen bezig. Bewijs daarvoor is het 137.067 bekeken artikel over de video met overtredingen van Real Madrid.

 • 1 - De prijsvechtersvideo van Real Madrid (137.083 pageviews)
 • 2 - Bas Heijne: Het populisme keert zich tegen de Verlichting – niet geheel onterecht (115.945 pageviews)
 • 3 - Zo is Osama bin Laden gevonden (74.003 pageviews)
 • 4 - Iconische foto blijkt toch iconisch (67.228 pageviews)
 • 5 - Jackass-acteur Ryan Dunn overleden (66.983 pageviews)
 • 6 - Facebook sloopt vrije samenleving. Gemeenschap breekt uiteen in kwetsbare enkelingen (65.596 pageviews)
 • 7 - Niet alle Boze Blanke Burgers rijden heftruck, hebben een tattoo en stemmen PVV (62.225 pageviews)
 • 8 - Van Nieuwkerk onwel tijdens DWDD. Waarom mogen we dat niet terugzien? (52.650 pageviews)
 • 9 - ‘My BlackBerry is not working’ (47.960 pageviews)
 • 10 - PVV’er Dion Graus pleit na ‘animal cops’ voor ‘perspolitie’ (46.422 pageviews)
 • Alle pageviews die genoemd worden in dit artikel zijn gebaseerd op informatie van Google Analytics.