Boze geesten

Stellletje appelflappen. Stelletje keukenmeiden. Eerst is Zwarte Piet een neger en nou willen ze een vuurwerkverbod. En dat noemt zich arts. Zegt ie: op de eerste hulp hoor je elk jaar gegil. Ik zeg: zeker geen zin in nachtdienst.

Nee, stelletje babyscheetjes, een mens moet af en toe lekker kunnen knallen. Anders gaat het maar malen in die koppies. Krijg je Luikse toestanden van.

In Spanje eten ze twaalf druiven en dan gaan ze tukken. Tuurlijk, kan ook. Maar laten we geen mietjes worden. Je wint de oorlog niet met trekrotjes. Ik zeg: hadden we op de Grebbeberg maar één zo’n nitraatklapper gehad.

Ja toch, niet dan?

En dan dat gegoochel met cijfers. Zeggen ze: 21 doden sinds 1996. Maar hoeveel mensen verloren we in, ik noem maar wat, Afghanistan? 24. Da’s duidelijk meer. In kortere tijd. Wel blijven tellen, mensen!

Stelletje knalerwten.

Ivo snapt het. Ivo zegt altijd: „Vuurwerk hoort bij Oud en Nieuw”. Die gozer loopt echt niet te trutten met sterretjes. Die heeft straks gewoon een krater in z’n stoep. Zoals dat hoort. Gebruik je verstand, vuurwerk hoort bij Nederland. Als sinds de Egyptenaren. Wat zeg ik? Sinds Julius Caesar. Het heet Romeinse kaars, mensen.

Tuurlijk, ik ben zelf ook jong geweest. Geef ik best toe. Prullenbakken. Bushokjes. Eenden. Het leek wel Hiroshima, haha. Nee, gekheid. Jongelui: gebruik altijd een veiligheidslont als je iets opblaast.

Willen ze dat de overheid voortaan een vuurwerkshow geeft. Ja, dat wouden de communisten ook.

Geldverspilling? Een gouden drol in een museum, dat is geldverspilling. En alle mensen die nu zeiken, kijken straks wel gratis naar mijn lawinepijl. Nee, dan is het opeens oh en ah. Daar krijg ik nou een piep van in m’n oor.

Weet je wat het ergste is? We lijken met z’n allen wel te vergeten waar het echt om draait. Vuurwerk draait niet om de glitter. Of de glamour. Het gaat om boze geesten verjagen. Willen we soms boze geesten in 2012? Nou? Nee, toch? Ik zeg: BOEM.

Stelletje appelbeignets.

Arjen van Veelen