Belasting huiseigenaren komend jaar met negen procent omhoog

De belasting die huiseigenaren jaarlijks moeten betalen voor de waarde van hun huis, het eigenwoningforfait, gaat volgend jaar met negen procent omhoog. Dat blijkt uit de wijzigingen in de belastingheffing voor 2012 die door het ministerie van Financiën zijn gepubliceerd.

Voor volgend jaar wordt voor een huis met een WOZ-waarde tussen de 75 duizend en 1,04 miljoen euro een forfaitpercentage berekend van 0,60 procent. Vorig jaar was dat 0,55 procent. Het percentage moeten woningbezitters bij hun inkomen optellen.

Verhoging houdt verband met dalende huizenprijzen

Het hogere forfait hangt samen met de dalende huizenprijzen, legt een woordvoerder van het ministerie van Financiën vandaag in het Financieele Dagblad uit. Door de dalende huizenprijzen dalen ook de WOZ-waarden van huizen. Zou het percentage eigenwoningforfait gelijk zijn gebleven, dan zou de schatkist minder inkomsten hebben gehad.

Jaarlijks wil de overheid juist de belastingontvangsten uit het woningbezit even hoog houden. Daarom wordt komend jaar het percentage verhoogd. Dit gaat om een automatische koppeling, benadrukt de woordvoerder van staatssecretaris van Financiën Weekers in het FD.

Omdat de WOZ-waarden dalen, zullen de lasten voor huiseigenaren niet omhoog gaan. “Dit levert de schatkist niets op”, aldus de woordvoerder. Mochten de huizenprijzen in de toekomst weer stijgen, dan daalt het eigenwoningforfait weer.